2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

OM Közlemény Takács Albertnak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa általános helyettesének állásfoglalásáról a Katolikus Egyház iskolaigazgatókhoz intézett felhívásával kapcsolatban

2004. november 17.
Magyar Bálint oktatási miniszter 2004. november 10-én levélben kérte Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa általános helyettese állásfoglalását Veres András katolikus püspök iskolaigazgatókhoz intézett felhívásáról, miszerint "a következő hetekben - mindaddig, amíg megnyugtatóan meg nem oldódik ez a probléma - a katolikus iskolák kápolnáiban közösen imádkozzanak a pedagógusok és a gyerekek, hogy a katolikus közoktatást ellehetetlenítő intézkedések ne lépjenek életbe".
A tárca vezetője arra várt választ, hogy a Katolikus Egyház fent ismertetett kezdeményezése összhangban van-e az Alkotmány és a közoktatási törvény hivatkozott rendelkezésével, biztosított-e az érintett oktatási intézmények politikai semlegessége.
 
Takács Albert állásfoglalásában hangsúlyozza: "A vallásilag és világnézetileg elkötelezett intézményekben is érvényesül a szülők lelkiismereti és vallásszabadságának követelménye, valamint az a követelmény, hogy a gyermek, a tanuló, a szülő és az alkalmazott nem késztethető politikai meggyőződésének megvallására vagy megtagadására". Az ombudsman szerint "az egyház egy meghatározott tartalmú vélemény kifejezésre juttatását az irányítása alatt álló iskoláktól közvetlenül nem kérheti." "Az iskolákban folyó közéletet érintő állásfoglalások és véleményformálások esetén is figyelemmel kell lenni a gyermekek, a tanulók, a pedagógusok és a szülők alkotmányos jogaira". "Az elkötelezett intézmények esetében is figyelemmel kell lenni a gyermekek, a tanulók, az intézményi alkalmazottak és a szülők politikai meggyőződésének tiszteletben tartására. A politikai meggyőződés tiszteletben tartása mellett a szülőket a lelkiismereti és vallásszabadság joga is megilleti. Az említett jogok korlátozását a törvény a vallási, illetve világnézeti elkötelezettség alapján működő oktatási-nevelési intézményekben sem engedi meg."
 

Budapest, 2004. november 17.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok