2021. április 17.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Reagálás Pokorni Zoltán 2004. március 2-i sajtótájékoztatójára

2004. március 2.

Az OM visszautasítja Pokorni Zoltánnak a felsőoktatási intézményeket és a közvéleményt riogató vádjait. A Fidesz alelnökének sajtótájékoztatóján elhangzottak ugyanis ismét a szómágia jól bevált eszközével keverik a tényeket a képzelettel. Javasoljuk a Fidesz alelnökének, hogy az alaptalan vádaskodás helyett tájékozódjon és ha bármilyen gyanúsnak   vélt jelet észlel tegye meg a szükséges lépéseket. Ellenkező esetben az ő viselkedése gyanús, hiszen nem szól másról csak a tények elferdítéséről.

A valós tények a következők:

A Kormány takarékossági programjának második ütemében a központi költségvetés kiadásai 150 milliárd Ft-tal csökkennek. Az OM költségvetését közvetlenül 8,5 milliárd Ft-os elvonás terheli.

A csökkentés végrehajtásának alapelve, hogy az elvonás ellenére ne sérüljenek az érintett intézmények és hallgatók érdekei a már elkezdett programok, beruházások fejeződjenek be.

További fontos szempont az intézmények működésének biztosítása ezért a miniszter úgy határozott, hogy az elvonás nem terhelheti a felsőoktatási intézmények működési költségeit.

Fentiek alapján a zárolásokat a beruházási és a fejlesztési forrásokból hajtjuk végre. A beruházási keretek csökkentésénél, a tárca arra törekszik, hogy a megkezdett fejlesztések – a kötelező megtakarítások ellenére – folytatódjanak. Jelen körülmények között sikernek tekinthető az 5,5 milliárdos beruházási keret átütemezése. Ez a megoldás teszi lehetővé, hogy a fejlesztések befejeződjenek, a végső kedvezményezett felsőoktatási intézmények az új létesítményeket használatba vehessék. Az átütemezésnél csak a félbehagyott beruházás okoznak nagyobb kárt azzal, hogy ahelyett, hogy a hallgatók használhatnák a létesítményeket, állagmegóvásukra folyamatosan költeni kell.   

A tervezett átütemezéseket, takarékossági intézkedéseket az Oktatási Minisztérium a hatályos jogszabályoknak megfelelően hajtja végre. Az intézményvezetők és a tárca is csak a jogszabályokban rögzített módon és feltételekkel vállalhat kötelezettséget.

A Közoktatási Modernizációs Közalapítvány feladatait a Nemzeti Fejlesztési Terv közoktatási célú intézkedései veszik át, a Nemzeti Kollégiumi Közalapítvány feladatai a megyei közalapítványokhoz kerülnek.

A tényeken túl pedig a képzelet tartománya és a riogatás szándéka húzódik meg. A takarékosságnak nincsenek vesztesei, nyertese viszont a magyar gazdaság, vagyis minden magyar adófizető.

 

Budapest, 2004. március 2.                                                                                  OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok