2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A rektori konferenciák támogatják a Magyar Universitas Programot és az új felsőoktatási törvény koncepcióját

2004. február 27.
Az Oktatási Minisztérium örömmel fogadja, hogy a Magyar Rektori Konferencia egyhangú támogatása után a Főiskolai Rektorok Konferenciája is egyetértett a Magyar Universitas Programmal és az új felsőoktatási törvény koncepciójával.
A két magas szintű szakmai szervezet támogatásával fontos szakaszához ért a tavaly nyáron elindított társadalmi-szakmai vita, amelynek során a felsőoktatási reform koncepcióját az érintett felek többször megtárgyalták, és javaslataikkal tovább fejlesztették. A felsőoktatási vezetők támogatása után a Magyar Universitas Program hamarosan a kormány elé kerül.
 
Az oktatási miniszter felkérte mind a két szakmai szervezetet, hogy a koncepció elfogadása után elinduló kodifikálási munkába delegáljanak szakértőket. Mind a két rektori konferencia eleget tesz ennek a felkérésnek.
 
A kodifikálási munka után a Parlament elé kerülő jogszabály lehetővé teszi, hogy a magyar felsőoktatás képes legyen a mennyiségi növekedést és a minőségi elvárásokat összehangolni, a hallgatóknak hatékony, piacképes tudást biztosítani, a nemzetgazdaság számára versenyképes munkaerőt képezni. Az irányítási rendszer és a finanszírozás átalakításával, a többciklusú képzés bevezetésével az új törvény hozzájárul ahhoz, hogy a magyar felsőoktatás sikeresen csatlakozzon az Európai Felsőoktatási Térhez.
 
Az Oktatási Minisztérium számára megnyugtató a Magyar Rektori Konferenciának az az állásfoglalása is, amelyben elismerően nyugtázzák azt a tényt, hogy a takarékossági intézkedések a felsőoktatási intézmények működési költségeit közvetlenül nem érintik.
 
 
Budapest, 2004. február 27.                                                                                        OM Sajtóiroda
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok