2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Sajtóközlemény: 146-an vettek részt az egyetemisták által szervezett demonstráción

2004. december 2.
A mai napon a felsőoktatási hallgatók kevesebb, mint egy ezreléke tüntetett az Oktatási Minisztérium előtt, ahol a szervezők által várt hallgatói részvételnek kevesebb, mint 4%-a jelent meg.
Ettől a tüntetéstől elhatárolódott a hallgatók legitim, országos érdekvédelmi szervezete, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is.

A tüntetők petíciójából egyértelműen kiderül, hogy a tiltakozók magát a törvénytervezetet sem ismerik. A petíció két részre osztható. Az egyikben olyan vélt intézkedések ellen tiltakoznak, amelyeknek nyoma sincs a valamennyi fontos szakmai szervezet által támogatott felsőoktatási törvény tervezetében. Ide sorolható az autonómia állítólagos korlátozása vagy az egyetemek privatizálása. A törvénytervezet valójában kibővíti a felsőoktatási autonómiát, és semmilyen formában nem beszél privatizációról.

A másik csoportba azok a követelések tartoznak, amelyek ellentétesek a diákok érdekeivel. Ilyen a Bolognai-folyamat lelassítása, amely a magyar felsőoktatás perifériára szorulását eredményezné. Ilyen a normatív finanszírozás megszüntetése, amely pedig arra ösztönzi az egyetemeket, hogy színvonalas szolgáltatásokkal versenyezzenek a hallgatókért.

Meggyőződésünk, hogy a rektorok, az oktatók és a hallgatók érdekképviseleti szervezetei nem ellenségeik önmaguknak. Két éves előkészítő munka után azért támogatták az új felsőoktatási törvény tervezetét, mert valamennyien tudják, hogy csak egy modernizált és európai színvonalú felsőoktatási rendszer adja meg a minőségi tudás megszerzésének, valamint a termékeny kutatói és oktatói munka esélyét.


2004. december 2.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok