2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény

2005. június 22.
2005. május 2-án Pósán László és Pánczél Károly képviselő urak jelezték, hogy 2005. május 4-én szeretnének betekinteni az Oktatási Minisztérium és a felsőoktatási intézmények között létrejött PPP-s szerződések anyagaiba. A képviselők jelezték, hogy a minisztérium "amennyiben az iratok másolását költségtérítés ellenében tudja biztosítani, úgy az erről szóló számlát, valamint a befizetéshez szükséges csekket készíttesse el". A tárca a képviselők részére másolatot készített a szerződésekről, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény értelmében a másolat készítéséről és az azzal kapcsolatosan felmerülő költségekről költségtérítést állapított meg.

2005. június 16-án egy újabb kéréssel keresték meg a tárcát, amelyben a felsőoktatási intézmények és a vállalkozók között létrejött szerződéseket szerették volna megtekinteni. Az OM a felsőoktatási intézmények és a beruházók között létrejött szerződésekben közvetítőként vesz részt, nem szerződő fél. A tárca feladata az, hogy a felsőoktatási intézmények által beküldött, valamennyi szerződő fél aláírásával még el nem látott szerződéseket engedélyezés céljából a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz továbbítsa. Ebből következően a minisztériumnak nem állnak rendelkezésére végleges, valamennyi szerződő fél által aláírt és záradékolt szerződések. Amint ezek rendelkezésünkre állnak, nyilvánosságra hozhatóak a szerződések.

Amíg a Fidesz kormányon volt, nem tartotta problematikusnak a magántőke és az állam összefogását nagy beruházások megvalósítására. Olyannyira nem, hogy ebben a konstrukcióban épült meg a Budapest Sportaréna és ezzel a technikával indították el a Művészetek Palotája építését. Most ellenzékben, természetesen ebben a kérdésben is mást mondanak, ahelyett, hogy támogatnák a magyar felsőoktatás történetének legnagyobb beruházási programját.

2005. május 10-én a Városmajori Szülői Szervezet levelében több adat nyilvánosságra hozatalát kérte az Oktatási Minisztériumtól. A tárca 2005. május 25-i válaszában kifejtette, hogy azok az adatok, amelyeket a jelentkezőkkel kapcsolatban kérnek, megtalálhatóak az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda honlapján (www.felvi.hu), illetve ezeket közlik a felsőoktatási intézmények saját honlapjaikon is. A www.felvi.hu weboldalon szakonkénti lebontásban megtalálható, hogy 2005-ben mennyi az adott szakra leadott jelentkezések száma, ebből mennyien fejezik be középiskolai tanulmányukat az idén és mennyien jelentkeztek az adott szakra az első helyen. A tárca Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsmannal egyetértve a felvételi döntést követően nyilvánosságra hozza, hogyan alakult a felvettek között a régen és újonnan érettségizők aránya.


Budapest, 2005. június 22.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok