2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény

2005. augusztus 25.
Magyar Bálint oktatási miniszter a mai napon tájékoztatta a Főiskolai Főigazgatói Konferencia tagjait a felsőoktatás gazdasági helyzetéről és a folyamatban lévő jogszabály módosításokról. A Főiskolai Főigazgatói Konferencia támogatja az oktatási tárca elképzeléseit.
Az Országgyűlés által 2005 tavaszán elfogadott új felsőoktatási törvény jelenleg alkotmányossági felülvizsgálat alatt áll. Ám ahhoz, hogy 2006-ra a szakma teljes egyetértésével elfogadott új képzési rendszer valamennyi felsőoktatási intézményben elinduljon, már 2005 őszétől tájékoztatni kell a jelentkezőket arról, hogy milyen képzéseket kínál a magyar felsőoktatás 2006 szeptemberétől. Mindezek alapján az Oktatási Minisztérium támogatja a jelenleg hatályban lévő felsőoktatási törvény módosítására készült képviselői módosító indítványt, amely felhatalmazást adhat a tárcának a képzési reform folytatására, a többciklusú képzési szerkezet tervezett menetrend szerinti bevezetésére.

A miniszter emlékeztette a főigazgatókat, hogy az új felsőoktatási törvény - bár még nem lépett hatályba - tartalmazza azokat a finanszírozási garanciákat, amelyek biztosítják a felsőoktatási intézmények számára a gazdasági stabilitást. A kormány tartja magát a szakmai szervezetekkel kötött megállapodáshoz és a jövő évi finanszírozást a közösen elfogadott elvek alapján valósítja meg. Ennek nyomán a felsőoktatási intézmények 2006-ban az infláció mértékét jelentősen meghaladó költségvetési többlettámogatáshoz jutnak.

Az Oktatási Minisztériumban folyik a felsőoktatási felvételi eljárás rendjének, benne a felvételi pontok kiszámításának módosítása. A Főiskolai Főigazgató Konferencia osztja a tárcának azon álláspontját, miszerint az emelt szintű érettségit nem szabad általánosan kötelezővé tenni. Az érettségi eredmények ismeretében napirendre került az emelt szintű érettségiért és a nyelvvizsgákért adható többletpontok rendszerének átalakítása is.

Budapest, 2005. augusztus 25.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok