2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény

2005. október 17.
Az egyházi oktatás-finanszírozás mértékének meghatározása részben automatizmuson keresztül történik, ez az ún. egyházi kiegészítő támogatás kiszámítása. E támogatás meghatározása minden évben az előző évi zárszámadási törvény keretében történik október-november tájékán az egyházakkal történő egyeztetés beépítésével. A 2004. évi kiegészítő támogatás elszámolása a napokban történik, ennek megfelelően zajlottak egyeztetések az elmúlt hetekben.

A törvény tárgyalási menetrendje miatt az egyeztetésekre - különösen az utolsó szakaszban - rövid idő áll rendelkezésre. A tárgyalásokon fel sem merül az egyházi intézmények diszkriminációja, a feladat az adatok egyeztetése a kiegészítő támogatás összegének meghatározása.

Az, hogy az egyházak részére még járó kiegészítés összege mekkora, a most megismerhető, tényleges létszámadatoktól és az önkormányzatok szintén most megismert tényleges ráfordításától függ, a metódus nem változik, érvényesül a Veres püspök úr által említett automatizmus.

A 2006. évi kiegészítő támogatás tervezett mértékével kapcsolatos egyeztetések most kezdődtek (ellentétben az előzőekben felvetett 2004. évi támogatással). Ennek megfelelően - mivel a költségvetési törvény tárgyalása még el sem kezdődött, e tárgyban további egyeztetések várhatók. Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy az egyházi intézmények finanszírozási konstrukciójában az egyházak számára éppen az jelent biztonságot és automatizmust, hogy függetlenül attól, hogy az önkormányzati intézmények milyen módon (normatívákon keresztül vagy az önkormányzat döntése szerint saját forrásokból) jutnak támogatáshoz, az egyházak intézményei valamelyik csatornán (normatív vagy kiegészítő támogatás) hozzájutnak az őket megillető támogatáshoz. Leegyszerűsítve, ha a mindenki számára kötelezően járó normatív támogatások mértéke nő, akkor az egyházak e csatornán megkapott támogatása is (ekkor a kiegészítő támogatás várhatóan kisebb), ha viszont az önkormányzatok fordítanak többet intézményeikre, akkor ez a növekmény az egyházi kiegészítő támogatást növeli, ezzel biztosítva az egyenlő finanszírozást.

Budapest, 2005. október 17.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok