2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény - A 2005/2006-os tanévre, a határon túli magyarok magyarországi felsőfokú tanulmányaihoz meghirdetett ösztöndíjak

2005. szeptember 20.
Az Oktatási Minisztérium elbírálta a határon túli magyarok 2005/2006-os tanévre vonatkozó magyarországi ösztöndíj-pályázatait. Az ösztöndíjakkal a tárca olyan fiataloknak teszi lehetővé, hogy az államilag finanszírozott magyarországi felsőoktatásban tanulhassanak, akik külföldi állampolgárságuk miatt e nélkül csak költségtérítéses képzésben vehetnének részt.

Az oktatási tárca a határon túli magyarság képviselőiből álló regionális ösztöndíj tanácsok véleményét figyelembe véve dolgozta ki a pályázat feltételeit és bírálta el a pályázatokat.

Mivel a támogatás célja a határon túli magyar értelmiség létszámának növelése, kiemelt cél a végzett hallgatók hazatérésének ösztönzése. Ezért a minisztérium és a határon túli szervezetek közös álláspontja az, hogy az ösztöndíjat elsősorban a várhatóan inkább hazatérő, szülőföldjükön középiskolai végzettséget szerzett jelentkezőknek ítéljük oda.

További szempont, hogy a minisztérium elsősorban a diákok szülőföldjén magyarul nem tanulható hiányszakokra jelentkezőket kívánja támogatni; ezeket már a pályázati felhívásban kiemelt szakokként jelöltük meg.

Az ösztöndíjakat négy kategóriában osztottuk ki: a nappali tagozatos alap- és kiegészítő alapképzés, a nappali tagozatos doktori képzés és a részképzés mellett a kutató tevékenységet is támogattuk.

Az ösztöndíjjal 146 hallgató kezdheti meg a nappali tagozatos alap- és kiegészítő alapképzést államilag finanszírozott formában. Közülük 75-en a Balassi Bálint Intézet egyéves előkészítő képzése után kerülhetnek be a magyar felsőoktatásba.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 50 határon túli magyar hallgató doktori képzését támogatja a tárca - ők a magyar állampolgárokéval azonos összegű magyar állami ösztöndíjat kapnak. A 2005/2006-os tanév őszi szemeszterében 119-en, összesen 314 hónapig vehetnek részt teljes szemeszteres részképzésben vagy részképzős tanulmányúton magyarországi egyetemen, főiskolán. Kutatói ösztöndíjat 41 határon túli magyar kap összesen 96 hónapra.


Budapest, 2005. szeptember 12.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok