2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fejezze be a Fidesz a hazugságkampányát!

2005. július 27.
A nagyobbik ellenzéki párt fél éve riogatja a diákokat és a szülőket az érettségivel és a felvételivel kapcsolatban. Hol azt mondják, hogy túl nehéz lesz az érettségi, és rengetegen fognak megbukni. Kicsit később azt, hogy túl könnyű volt az érettségi: oda a minőségi felsőoktatás. Egy ideig azt mondták, hogy a régen érettségizettek hátrányba kerülnek. Utána hónapokon keresztül azt, hogy az újonnan érettségizőknek esélyük sem lesz bejutni a népszerű szakokra, mert a régiek kiszorítják őket.

A mai nappal minden egyértelművé vált. A feltételezéseket és az apokaliptikus jóslatokat megcáfolták a vitathatatlan tények. A régebben érettségizett diákok nem szorították ki az újakat a felsőoktatásból, még a legnépszerűbb szakok esetében sem, sőt, az új érettségizők a legtöbb esetben nagyobb arányban nyertek felvételt, mint a korábban érettségizők.
Az Oktatási Minisztérium azt várta volna a Fidesztől, hogy a történtek után elnézést kér mindenkitől, akiben riogató kampányával teljesen felesleges aggodalmat keltett.
A higgadt beismerés helyett azonban ismét képtelen vádaskodással és felelőtlen hangulatkeltéssel álltak elő.
Idén az államilag támogatott nappali képzésre jelentkezett diákoknak több mint felét felvették! Ez persze azt is jelenti, hogy nem mindenkit vettek fel. A legszánalmasabb politikai magatartás az ő csalódottságukat meglovagolva azt sugallni, hogy ők a rendszer hibája miatt csúsztak le a felvételiről, s ezzel a korábbi riogató kampányt szavazatszerző kampánnyá fordítani.

A szakmai hozzáértést teljes mértékben nélkülözi az a demagóg állítás, hogy kitűnő középiskolai tanulmányokkal és hibátlan középszintű érettségivel sem lehetett bejutni a legnépszerűbb szakokra. Azért demagóg ez az állítás, mert az egész kétszintű érettségi lényegét kérdőjelezi meg. A legnépszerűbb szakokra korábban sem lehetett bejutni egy sima érettségivel. A legnépszerűbb szakokra külön egyetemi felvételivel lehetett csak bejutni. Ezt a felvételit váltja ki az emelt szintű érettségi a legnépszerűbb szakok esetében. Azokon a szakokon, amelyekre többszörös a túljelentkezés, természetes, hogy a bejutáshoz - a korábbi évekhez hasonlóan - a maximumhoz közeli pontszám szükséges. Idén 144 volt az elérhető maximális pontszám. A legnépszerűbb szakok többségében a középszintű érettségi eredménye nem elegendő. Hazugság, hogy az idén érettségizők közé a 2005-ben szintemelő vizsgát tett korábbi érettségizők is beleszámítanak. Régi érettségizőknek az OM értelemszerűen azokat tekinti, akik korábbi érettségi jegyüket beszámítják a felvételi pontszámukba, újnak pedig azokat, akik valamennyi felvételi eredményüket kizárólag idén letett érettségi vizsgából számítják. Természetesen - ahogy azt már korábban ígértük - a tárca hamarosan közzéteszi az adatvédelmi ombudsmannal egyeztetett, felvételivel kapcsolatos közérdekű adatokat.

A kétszintű érettségi sikeresen vizsgázott. Gratulálunk minden diáknak, aki a vizsgákat eredményesen tette le. Felszólítjuk a nagyobbik ellenzéki pártot, hogy ha másért nem is, legalább a diákok érdekében viselkedjen felelős politikai erőhöz méltóan.


Budapest, 2005. július 27.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok