2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény - A felsőoktatási felvételi döntési folyamat

2005. július 21.
A felsőoktatási felvételi döntési folyamattal kapcsolatban több félreérthető információ került napvilágra. Tájékoztatjuk az érintetteket és érdeklődőket arról, hogy a döntési folyamat mintegy 10 éve azonos módon zajlik.
 
A felsőoktatási intézmények rögzítik, feldolgozzák és ellenőrzik a jelentkezők adatait (érettségi bizonyítvány, nyelvvizsga-bizonyítvány stb.), ennek alapján számítógépes program segítségével kiszámítják minden jelentkező összpontszámát. A felsőoktatási intézmények adatszolgáltatása, illetve a jelentkezők által megjelölt sorrend figyelembevételével a központi számítógépes program előkészíti az első döntési javaslatot. Ezt a felsőoktatási intézmények megkapják, amennyiben egyetértenek vele elfogadhatják, illetve rögzíthetnek módosítási javaslatokat, szándékokat, végrehajthatnak korrekciókat.
 
A felsőoktatási intézmények javaslataikat, döntéseiket az intézményi államilag finanszírozott irányszámok, a különböző szakcsoportokra megállapított keretszámok és a kormány által meghatározott államilag finanszírozott felvehető összlétszám figyelembevételével hozzák meg.
 
A felsőoktatási intézmények módosításait figyelembe véve a központi számítógépes program új döntési javaslatot készít, amit a felsőoktatási intézmények újra véleményezhetnek. Ez a folyamat az elkövetkezendő napokban négyszer megismétlődik, amire azért van szükség, mert sok jelentkező élt a jogszabályok adta lehetőséggel és több helyre adott be jelentkezési lapot. Ezt a döntési folyamatot zárja le július 26-án az az országos értekezlet, ahol az intézmények meghozzák a végleges döntést a ponthatárokról.
 
2005. július 20.                                                                                             OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok