2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

OM reagálás az egyházi iskolák tüntetésére

2005. december 16.
Minden gyermek egyenlő
Négy év alatt több mint a duplájára nőtt az egyházak támogatása

Az Oktatási Minisztérium egyetlen elvhez köti magát, amikor az egyházi és önkormányzati fenntartóknak nyújtott támogatás mértékéről kialakítja álláspontját: gyermek és gyermek között nem tesz különbséget.

Ezért érthetetlen, hogy hogyan lehet "hívő emberek diszkriminálásáról", "egyházüldözésről" beszélni, amikor a tényadatok világosan mutatják, hogy az egyházi közoktatás támogatása 2000-2005 között kétszeresére nőtt, ugyanezen időszakban az önkormányzati közoktatás támogatása 84%-kal lett nagyobb. A támogatás eltérő ütemű növekedését részben az egyházi szektor létszámnövekedése okozza. Míg 2001-ben az egy tanulóra jutó támogatás még az önkormányzati közoktatásban volt nagyobb, ezt követően az arány megfordult és egy főre vetítve jelenleg az egyházi intézményekben tanulók támogatása nagyobb.

Az előző kormányzati ciklusban mégsem vonultak ki az egyházi iskolák tüntetni. Amit az önkormányzatok kapnak, azt az egyházak is megkapják, sőt az egyházak az állami normatíván felül megkapják azt a pénzt is, amelyet az önkormányzatok az oktatásra átlagosan költenek.

Az Oktatási Minisztérium válasza a demonstrálók petíciójára:
  • Az önkormányzati közoktatási intézményeknél nincs "kiegészítő normatív támogatás". Az egyházi kiegészítő támogatás mértéke az önkormányzati költségvetés tervezett ráfordításaiból automatikusan adódik, nincs lehetősége a tárcának ennek befolyásolására.
  • A tárca egyetért azzal a céllal, hogy az egyházi intézmények dolgozói az önkormányzati kollégáikkal azonos szintű bérezésben és juttatásokban részesüljenek. A közoktatási törvény a pedagógusok körében szabályozási garanciát is ad, amikor rögzíti, hogy a nem állami intézményekben foglalkoztatott pedagógusokra a közalkalmazotti juttatási rendszert kell alkalmazni. Ugyanakkor ez esetben is a döntés és a kötelezettség a fenntartóé.
  • A költségvetésről szóló törvényhez benyújtott módosító indítványok biztosítani fogják, hogy a nem önkormányzati intézményfenntartók az előírt feltételek esetén hozzájuthatnak a kistelepülési, társulási és bejáró normatívához.
  • A nem állami intézmények jogosultak a nemzetiségi oktatási és az informatikai fejlesztési normatívára.
Az oktatási tárca kifejezetten helytelennek tartja, hogy erre a politikai demonstrációra számos diák nem szabad akaratából jött el. Meggyőződésünk, hogy egy igazgatói felhívás vagy az ellenőrzőbe való üzenés önmagában sérti a diákok és a szülők szabadságát.

Teljes mértékben egyetértünk Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman állásfoglalásával, miszerint: "Az intézményvezető által továbbított felhívás álláspontom szerint komoly hatást képes gyakorolni a szülőre. A szülő ilyen esetben nem azt a kérdést mérlegeli, hogy egyetért-e a tüntetés céljaival, helyesnek tartja-e, hogy azon gyermeke részt vegyen, hanem azt, hogy milyen következményekkel kell számolnia a továbbiakban az iskolában gyermekének abban az esetben, ha nem járul hozzá a részvételhez. Álláspontom szerint a részvétel önkéntessége még abban az esetben is kizárt, ha az iskola igazgatója arról tájékoztatja a szülőket, hogy amennyiben nem engedélyezik a részvételt, annak nem lesz következménye a gyermek számára."

Különösen súlyos, hogy ez a tüntetés tanítási időben zajlott. A tüntetéssel egyetértő Veres András püspök úr azt nyilatkozta, hogy azért tanítási időben került sor a tüntetésre, mert délután a petíciót már biztosan nem vették volna át a minisztériumban. Így utólag is, biztosítjuk a püspök urat, hogy amennyiben előre jelzik, bármelyik napszakban átvettük volna a demonstrálók petícióját.


Budapest, 2005. december 16.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok