2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

56-os napló facsimile kiadása

2006. november 2.
Elsőként a szerző egykori iskolájának, a Vörösmarty Gimnáziumnak a tanára vehette át a "Magyar Forradalom 1956" című napló facsimile kiadását Arató Gergelytől, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkárától. Ezt követően a tárca támogatásával az 1200 hazai középiskola mindegyike megkapja Kovács János 1956-os naplóját.
A mai átadó ünnepségen az államtitkár mellett részt vett Feldmájer Sándor, a Szerencsejáték Zrt. szponzorációs igazgatója, Dr. Germuska Pál, az 56-os Intézet titkára, valamint Kieselbach Tamás, a könyv kiadója.

Egy pesti kisdiák, Kovács Jancsi, 14 évesen, nyolcadik osztályos tanulóként naplót írt a magyar forradalomról. 1956. október 23-tól 1957. március 15-ig, nap mint nap lejegyezte mindazt, amit a városban tett kirándulásai során látott, amit szülei és barátai meséltek neki, s amit az újságban olvasott és a rádióban hallott. A Rökk Szilárd utca végében, a mai Somogyi Béla utcában lakott, a Corvin áruház mellett, a forradalom legfontosabb eseményeinek közvetlen közelében. Látta a Blaha Lujza térig hurcolt Sztálin-szobor utolsó darabjainak széthordását, tanúja volt a Szabad Nép székháza ellen folytatott ostromnak, lakásuk ablakai alatt dübörögtek el a Corvin közi forradalmárokat támadó orosz tankok. Barátjával szisztematikusan járták Budapest utcáit. Túráikról térképeket rajzolt, minden elérhető röplapot, falragaszt begyűjtött és a romba dőlt házakról készített fotókkal együtt a naplójába ragasztotta őket. Naponta olvasta az újságokat, rögzítette a legfontosabb híreket, így naplója nem csupán személyes élmények néhol szórakoztató, néhol megrendítő tárháza, de pontos krónikáját is adja a bemutatott korszaknak.

A napló lapjain páratlanul érdekes elegyet alkotnak egy nyolcadik kerületi fiú hétköznapi élményei és a világtörténelmi jelentőségű forradalom menete. A napló néhány évvel ezelőtt került jelenlegi tulajdonosához, Molnos Péterhez, aki az Ecseri piacon vásárolta meg olyan kereskedőktől, akik lomtalanításra kidobott hulladékok között találták. A különleges kordokumentumot idén könyv formában jelentette meg a Kieselbach Galéria. A kék tintával, szépen formált, jól olvasható betűkkel írt naplót számos fotó és precízen kivitelezett gyermekrajz tesz még értékesebbé. Az eredetit minden tekintetben hűen követő facsimile kiadás tartalmazza a beragasztott röplapokat és újságkivágásokat is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok