2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

'56 Romániában - emlékkiállítás a Barabás Villában

2006. november 16.
Az 1956-os a forradalom romániai eseményei állnak a középpontjában a "Sor(s)ok között" című emlékkiállításnak, amelyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyit meg 2006. november 16-án. Az eseményen köszöntőt mond Adrian Iorgulescu, Románia kulturális minisztere.
A kommunizmus erőszakos és erőltetett bevezetése rövid idő alatt jogos ellenérézéseket szült Romániában is. A sokak által titokban várt mesebeli amerikai segítség elmaradt. Ezért nem véletlen, hogy a magyarországi forradalmi események híre sokakban új reményeket keltett. 1956 őszén többezer ember kezdett - saját képessége és lehetőségei szerint, magában vagy barátaival - rokonszenvét és csodálatát kifejező szervezkedésbe vagy hangos tüntetésbe.

Hogy pontosan mi történt a következő hónapokban Romániában, a kiállítás szervezője, Varga Andrea történész szerint ma még nem látható tisztán. Személyes emléktöredékek és több mázsa, a titkosszolgálat által készített dokumentum, meg ezernyi igazságtalan, máig meg nem semmisített ítélet jelzi az ellenállást és a megtorlást. A statisztikák szerint összesen 14001 évnyi börtönbüntetést szabtak ki, több mint húsz személyt halálra ítéltek, több mint ezer egyetemistát eltávolítottak az egyetemekről.

Varga Andrea a kesze-kusza, évtizedeken át elhallgatott, vagy meghamisított részletek bemutatásával kívánja visszanyerni ezt a történelmi időt. Tárlatával is azt szeretné elérni, hogy a jórészt magányos áldozatok megkaphassák a méltó kegyeletet és visszakapják rangjukat, nevüket, arcukat.

Az ötvenes évtizedet felelevenítő kiállításon eddig sosem publikált, nagyrészt a Szekuritáté Levéltárában őrzött drámai erejű iratok mellett, a korszak kétszínű hétköznapjait jellemző slágereket, filmhíradókat, újságcikkeket és rádióadásokat mutatnak be.

A tárlat a Barabás Villában november 16. és 29. között tekinthető meg.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok