2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Határ Győzőt az Oktatási És Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti - Közlemény

2006. november 28.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fájdalommal tudatja, hogy életének 93. esztendejében elhunyt Határ Győző Kossuth-díjas író, az egyetemes magyar irodalom kiemelkedő, iskolát teremtő egyénisége.
 
Univerzális tehetség volt: a Zeneművészeti Akadémián Kodály Zoltántól tanult, építészmérnökként végzett, íróként alkotott, de volt, amikor a festményeiből élt meg.
Túlélt halálos ítéletet, börtönöket és munkatábort. 1956-ban már nem lelte helyét saját hazájában. Nem sokkal a forradalom leverése után hagyta el az országot ifjú feleségével, Prágai Piroskával, akivel 50 éven át élt Londonban.
 
Csaknem 20 évig volt a BBC, azt követően pedig a Szabad Európa Rádió munkatársa. Az angol külügyminisztérium hivatalos tutoraként feleségével együtt 25 éven keresztül végezte angol diplomaták magyar nyelvi felkészítését és a magyar kultúrába való bevezetését.
 
Rendszeres irodalmi esteken és előadókörutakon mutatta be saját és más szerzők műveit Nyugat-Európában és Amerikában, és szoros kapcsolatot ápolt az emigráns irodalmi körökkel.
 
Amilyen nehezen jelent meg 1945-ben első kötete, a Ragyogó szívvel, kerek arccal, olyan könnyen adták ki műveit a 80-as években - ekkor szinte évente látott napvilágot tőle valami újdonság.
 
Évtizedek után a rendszerváltás hozta őt haza először. Neve ezt követően itthon is mind ismertebbé vált, művei sorra jelentek meg a hazai kiadóknál, a 2005-ös könyvhéten is több új kötetét dedikálta.
 
Határ Győző az utolsó pillanatig hatalmas szellemi frissességgel dolgozott - legutóbb alig két hete a Londoni Magyar Kulturális Központ 56-os megemlékezéseinek zárórendezvényén vett részt, amikor visszaemlékezéséből olvasott fel egy részletet angolul Károly herceg jelenlétében a brit trónörökös hivatalában, a St. James's palotában.
Miután felesége, Prágai Piroska eltávozott, ő sem maradhatott tovább.
 
Határ Győzőt a minisztérium saját halottjának tekinti.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok