2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kínában díszvendég Magyarország

2006. november 24.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter kínai tárgyalásai során Sanghajban találkozott Yang Licsinggel, a Zeneművészeti Konzervatórium rektorával. Mindketten kiemelték: kulturális és oktatási szempontból is fontos a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a sanghaji konzervatórium közötti diák- és tanárcsere. Szorgalmazták, hogy a két intézmény együttműködési megállapodást írjon alá. Yang Licsing szerint a kínai zenei képzés sokat köszönhet a Kodály-módszer bevezetésének.

S mivel jövőre lesz Kodály Zoltán születésének 125., illetve a sanghaji Zeneművészeti Konzervatórium fennállásának a 90. évfordulója, a sanghaji rektor és a magyar miniszter megállapodott abban: 2007 őszén, a Kínában rendezendő magyar kulturális eseménysorozat keretében "magyar hetet" tartanak majd a konzervatóriumban.

Sanghaj egyébként is multikulturális város. Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg itt a Nemzetközi Művészeti Fesztivált, amelynek szakmai rangja évről évre növekszik. Ebben az esztendőben Mexikó a díszvendége a rendezvénynek, s a látogatók száma már megközelíti az 1,3 milliót. Cseng Senglai, a fesztivál művészeti vezetője arról tárgyalt Hiller Istvánnal: jövőre Magyarország lehetne a díszvendége a jelentős nemzetközi fesztiválnak.

Sanghaj közben már javában készül a 2010-es Világkiállításra. Az expo koordinációs irodavezetője, Zhou Hanmin professzor is fogadta a magyar szaktárca vezetőjét. Elmondta: eddig 96 ország, illetve nemzetközi szervezet jelentkezett a világkiállításra, Magyarország ezer négyzetméteres csarnokban mutatkozhat be. Előzetes becslések szerint körülbelül 70 millió látogatóra számítanak a Világkiállítás idején. Hiller István arról beszélt: 2010-ben Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa, és szeretné, ha a két rangos esemény valamilyen módon összekapcsolódhatna egymással. Zhou Hanmin - elfogadva az ötletet - mindjárt azt javasolta: külön magyar nemzeti napot tartanak majd a Világkiállításon, ahol Pécsnek kiemelt szerep juthat.

Hiller István és a magyar delegáció tagjai - köztük Dr. Hudecz Ferenc, az ELTE rektora -tárgyaltak Yang Csiennel, Sanghaj városának oktatási és tudományos ügyeiért felelős vezetőjével. Hudecz Ferenc jelezte: Magyarország mindenképpen részt venne a sanghaji oktatási kiállításon. A rektor a kínai fél segítségét kérte ahhoz, hogy olyan oktatási intézményekkel vehessék föl a kapcsolatot, amelyek nyitottak a magyar intézményekkel közös képzések bevezetésére.

A magyar delegáció kínai tárgyalásainak utolsó napján, pénteken, Hongkongban Hudecz Ferenc és a hongkongi Baptista Egyetem rektor-helyettese, Yiu-Kwan Fan megállapodtak, hogy közös diák-, doktoráns- és professzorcsere programokat indítanak elsősorban az európai tanulmányok témakörében. Az oktatási csereprogramokat később más területekre is szeretnék kiterjeszteni.

A tárgyalásokon megjelenő kínai oktatási és kulturális vezetők kitértek arra is: 15 éve nem volt ilyen szintű magyar kulturális és oktatási tárgyalódelegáció Kínában.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok