2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális Koordinációs Központ nyílt Sepsiszentgyörgyön

2006. november 29.
Megkezdte működését a Bukaresti Magyar Kulturális Központ Fiókintézete Sepsiszentgyörgyön. A kulturális koordinációs központ elsődleges feladata az erdélyi és az anyaországi magyarok és románok közötti kulturális kapcsolatok ápolása lesz. A tárca szándéka szerint a ház a Kárpát-medencei magyar kultúra egyik fórumaként működik majd.
A fiókintézetet Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára, Ioan Onise, a román Kulturális és Vallásügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg 2006. november 29-én. Az ünnepségen köszöntőt mondott Albert Álmos, Sepsiszentgyörgy város polgármestere, Demeter János, Kovászna Megyei Tanács elnöke és Markó Béla, Románia miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Az intézmény kulturális programsorozattal kezdi meg működését: Sebestyén Márta népdalénekes Vennes Emmy színművésznő közreműködésével nyílik meg Kubinyi Anna textilművész, majd Gyulai Líviusz grafikusművész kiállítása; bemutatkozik a Háromszék Néptáncegyüttes, koncertet ad Szalóki Ági és a Budapest Ragtime Band együttes.

A központ létrehozásáról a két ország az első magyar-román együttes kormányülésén döntöttek 2005 őszén. 2006. május 4-én a Román Szenátus elfogadta a "Románia Kormánya és a Magyar Köztársaság Kormánya között a Budapesti Román Kulturális Intézet és a Bukaresti Magyar Kulturális Központ működéséről 2005. október 20-án aláírt Egyezmény" ratifikálásáról szóló törvényt, amely 2006. május 19-én megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Az intézetet Hadnagy Miklós vezeti.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok