2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális párbeszéd Kína és Magyarország között

2006. november 20.
Megkezdte hivatalos kínai tárgyalásait Hiller István oktatási és kulturális miniszter, s az általa vezetett delegáció. Hiller István Zhou Ji oktatási miniszter meghívására érkezett a Kínai Népköztársaságba.
A hivatalos tárgyalások a kulturális minisztériumban kezdődtek, ahol Ding Wei kulturális miniszterhelyettes fogadta Hiller Istvánt. A megbeszélésen mindketten hangsúlyozták: új fejezet kezdődik a két ország közötti kulturális diplomáciában.

Ahogy Ding Wei elmondta, Kína - a gazdasági fejlődés mellett - egyre inkább épít a kulturális párbeszédekre: a közelmúltban Franciaországban, Dél-Koreában és Japánban rendeztek kulturális eseményeket. Jövőre pedig Magyarország felé nyitnak: Kína magyar szemmel címmel szerveznek kulturális rendezvényt 2007-ben.

Hiller István e találkozón jelentette be: 2007-ben a németországi magyar kulturális évad mellett szeptember és november között Kínában is bemutatkozik a magyar kultúra. Kiemelte továbbá, hogy szeretné a két ország közötti kulturális együttműködést korszerűbbé, a kapcsolatokat elevenebbé tenni. 2007-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium két kulturális szakattaséi helyet nyit Kínában: Pekingben és Sanghajban; mindezektől a kínai és a magyar kulturális, illetve oktatási intézmények közti szakmai kapcsolatok megerősödését reméli Hiller István.

A kínai kulturális tárca képviselője örömmel üdvözölte a magyar kezdeményezést, s egyben kiemelte: támogatják a magyar kultúra kínai bemutatkozását. Ehhez Ding Wei felajánlotta a kínai média aktív segítségét is. Hogy a kulturális dialógus hatékony legyen, a magyar kulturális tárca kínai újságírókat és kurátorokat hív Magyarországra.

A magyar delegáció a Magyar Nagykövetségen megtekintette Judit Stowe magyar fotóművész kiállítását, amely a kínai emberek életéről szól; a tárlatot Hiller István meghívta Magyarországra. A Kínai Központi Állami Zeneakadémia leánykara - Szirányi Borbála vendégtanár vezetésével - magyar népdalokból és Kodály kórusműveiből adott koncertet; fellépett Herencsár Viktória cimbalomművész, a pekingi állami zeneakadémia tanára.

A kínai zenei konzervatórium vezetői egyébként elmondták, hogy a Kodály-módszer Kínában is kiemelkedő eredményeket mutat, és további segítséget jelenthetnek a tanár- és hallgatócserék.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok