2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OKM 2006-os összegzése a könyvtárakról

2006. december 27.
A tárca támogatásának köszönhetően 123 ezerre nőtt a felhasználókhoz eljutó könyvtári dokumentumok száma, eddig fehér foltnak számító településekre jutott el magas színvonalú könyvtári szolgáltatás, négy év után újra megjelent a Nyilvános könyvtárak jegyzéke, és 1284 önkormányzat tudta gyarapítani a könyvtárai állományát 2006-ban.
Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR)

Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer fejlesztésével és működtetésével tovább nőtt az igénybe vett szolgáltatások száma, ezen belül csaknem duplájára nőtt az elektronikus formában küldött, leggyorsabban odaérkező dokumentumok száma.

A kezdeti 23 ezerről 123 ezerre nőtt a szolgáltató könyvtárak jóvoltából a kérő könyvtárak közvetítésével a könyvtárhasználókhoz eljutó könyvtári dokumentumok száma.

Az NKA által biztosított támogatásnak köszönhetően további 10 könyvtár adatbázisa került be a Magyar Országos Közös Katalógusba. Ez nagy lépést volt annak érdekében, hogy az ODR-ben szolgáltató könyvtárak gyűjteménye kereshető legyen egy országos lelőhely-nyilvántartásból. Ma már egy hét alatt - elektronikus dokumentum esetén sokkal hamarabb - eljut a könyvtárhasználóhoz az ODR-ből kért könyvtári dokumentum.


Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR)

A KSzR célja, hogy a kistelepüléseken élők közvetve vagy közvetlenül hozzáférjenek igényüknek megfelelően a hatékony és minőségi könyvtári szolgáltatásokhoz. A Belügyminisztériummal való közös munka és egyeztetések nyomán a 2006-os központi költségvetés a többcélú kistérségi társulások mozgókönyvtári feladatainak támogatására 1.228.300 forintot biztosított könyvtári szolgáltató-helyenként. A községek mozgókönyvtári ellátásának működésére és fejlesztésére 2006-ban összesen 714 millió forintot fordított a központi költségvetés. Ennek eredményeként olyan településekre jutott el magas színvonalú könyvtári szolgáltatás, amely eddig fehér folt volt. Elavult épületek, berendezések és könyvállományok újultak meg, a lepusztult könyvtárak egy része új életre kelve egy-egy kistelepülés legfőbb közösségi színhelyévé, kulturális központjává vált.


Érdekeltségnövelő támogatás

A könyvtári érdekeltségnövelő támogatás az önkormányzati könyvtárak állománygyarapításának fejlesztésére szolgáló program, amely a könyvtárak számára a biztonságot, az állandóságot és a kiszámíthatóságot jelenti. A 2006-ban a rendelkezésre álló összegből (250.000.000 Ft) 1284 fenntartó önkormányzatot tudott támogatni a tárca.


A tartalomszolgáltatás fejlesztése

2006-ban a tárca megújította szerződését az EBSCO Publishinggel, és újabb három évre megvásárolta szolgáltatásait. Ennek keretében több mint 8000 folyóirat teljes szövegéhez férnek hozzá a magyarországi könyvtárakból a felhasználók.


NAVA pontok kialakítása

A Nemzeti Audiovizuális Archívum létrehozta a zártláncú szolgáltatás fejlesztésének feltételeit (dedikált hálózat). Ezzel lehetővé vált, hogy minden magyarországi könyvtárban, az iskolai könyvtárakban is, egy erre a célra kijelölt számítógépen megtekinthetők legyenek a NAVA archívumában őrzött, szerzői jog által védett műsorok. Ma már minden megyei könyvtárból és több más könyvtárból is elérhetővé vált a NAVA.


Nyilvános könyvtárak jegyzéke

Jelenleg 1976 könyvtár szerepel a jegyzéken. 2002 után 2006-ban jelentettünk meg egy olyan jegyzéket, mely a négy év alatti változásokat is tartalmazza. 2005-2006-ban felerősödtek a kistelepülések könyvtári ellátásának új lehetőségei, a KSZR, és ennek következtében folyamatos a jegyzék "tisztítása", azaz azon kistelepülések "könyvtárai", melyek valójában nem is voltak önálló intézmények, folyamatosan lekerülnek a jegyzékről. Így rövidesen valóban az önálló könyvtári intézmények jegyzékévé válhat a nyilvános könyvtárak jegyzéke.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok