2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OKM Babes-Bolyai Tudományegyetemmel kapcsolatos közleménye

2006. december 6.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2006. december 5-én levélben fordult Mihail Hardau román oktatási és kutatási miniszterhez a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen történtekkel kapcsolatban.
Mint ismeretes az egyetem szenátusa két magyar nemzetiségű lektort felforgatás és románellenes hangulatkeltés vádjával zárt ki az oktatók sorából. Ez a fejlemény Magyarországon és Romániában egyaránt megütközést és értetlenséget váltott ki.

Hiller István emlékeztette román partnerét arra, hogy a Babes-Bolyai egyetemen a többször is kormányprogramokba foglalt törekvések ellenére sem alakult ki a magyar oktatási vonal autonómiája, továbbra sincsenek magyar nyelvű feliratok és a rektorok arcképcsarnokában a magyar rektorok emlékplakettjei továbbra sem kapnak helyet.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetője a levélben kifejtette véleményét arról, hogy Románia egyik vezető és méltán elismert színvonalú felsőoktatási intézményéhez méltatlan helyzet alakult ki annak következtében, hogy az egyetem szenátusában meghozott határozatok ellenére halogatták a magyar nyelvű feliratok kihelyezését, majd a magyar oktatókat kizárták az egyetemről. A történtek tükrében kétségessé válhat több eddigi, széles körben üdvözölt kisebbségpolitikai eredmény is.

Hiller István levelében megállapította, hogy a Magyar Kormány az elmúlt időszakban őszinte meggyőződéssel támogatta Románia európai integrációs törekvését, és a két ország kormánya közötti kétoldalú kapcsolatokban is a kölcsönös bizalom és véleménycsere jegyében közelítették meg a felmerülő kérdéseket. Mindezen törekvések jelentős mértékben hozzájárultak a két nép további közeledéséhez, a két ország példaértékű együttműködését elősegítő légkör kialakulásához.

A magyar oktatási és kulturális miniszter megítélése szerint oktatáspolitikai szempontból az erőfeszítéseket a felsőoktatás reformjára, az egyetemek bolognai folyamatba való bekapcsolására kellene fordítani. Éppen ezért Hiller István nehezményezte, hogy a nemzeti kisebbségek iránti tolerancia, illetve a Babes-Bolyai Tudományegyetemen meghirdetett multikulturalizmus szellemében megoldható kérdések miért válhatnak feszültségekkel terhes problémává az EU-csatlakozás előtt álló Románia egyik felsőoktatási intézményében.

Hiller István a levélben azzal a kéréssel fordult Mihail Hardauhoz, hogy személyes befolyását és tekintélyét latban vetve járuljon hozzá a Babes-Bolyai Tudományegyetemen kialakult helyzet rendezéséhez, az egyetem vezetésének a többnyelvű feliratokat érintő korábbi döntéseinek érvényesítéséhez, valamint az elbocsátott oktatókkal kapcsolatos határozat felülvizsgálatához.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok