2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OKM közleménye a közoktatásról

2006. november 29.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium üdvözli, hogy sok szocialista parlamenti képviselő vett részt a Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezésére a Magyar Közoktatás Napján, mert így a politikusok közvetlen tapasztalatokat szerezhettek az oktatási intézmények munkájáról, a pedagógusok közoktatási változásokat érintő véleményéről. Az ilyen tárgyalások azért is jelentősek, mert a tárca álláspontja szerint csak folyamatos egyeztetések, véleménycserék révén jöhet létre valódi együttműködés a közoktatás valamennyi szereplője között.

Az MSZP frakció utóbbi napokban megfogalmazott javaslatai több ponton találkoznak a szakminisztérium elképzeléseivel. Így az oktatási tárca támogatja, hogy a kéthavi időkeretbe a tanítási órákon túl beszámítható tevékenységek körét az intézményvezető a fenntartó egyetértésével szabályozhassa. A pedagógusokat sújtó felesleges adminisztráció csökkentésére pedig máris megtörtént az első lépés azzal, hogy a mai kormányülés támogatta a kéthónapos tanítási időkeret megállapításának, majd a teljesítés elszámolásának egyszerűbbé és rugalmasabbá tételét lehetővé tevő kormányrendelet-módosítást.

Azzal is egyetért a minisztérium, hogy az elkövetkező hónapokban összesíteni kell a kötelező tanórán kívüli plusz két óra munkavégzés tapasztalatait, és tárgyalásokon kell tisztázni, milyen irányban érdemes alakítani a rendszert. Azt is megvizsgálja az OKM, hogy mennyi idő alatt lehet a leghatékonyabban megvalósítani a sajátos nevelési igényű gyerekek ellátásának átszervezését.

Az MSZP frakció által felvetett kérdésekről az elkövetkező időben folytatódnak a tárgyalások a megfelelő politikai és érdekegyeztetési fórumokon, és a megbeszélések eredményeként dől el, hogy a tavaszi törvénykezési periódusban szükség lesz-e további jogszabályi változásokra a közoktatás területén.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok