2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Részidős képzés

2006. november 20.
A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény előírásai alapján a kormány, amikor dönt az államilag támogatott hallgatói létszámkeretről, akkor döntenie kell arról is, hogy az új belépők (felsőfokú szakképzésre, alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre felvehető, államilag támogatott hallgatói létszámkeret) hány százaléka kezdheti meg részidős (esti, levelező) képzésben a tanulmányait.
A kormány úgy határozott, hogy 2007-ben az új belépők létszámkerete 56 ezer fő, és ennek legfeljebb 10 %-a vehető fel részidős képzésre, amely keretet a foglalkoztatási és átképzési igényeket figyelembe véve kell biztosítani. Ez a keret mintegy 2 ezer fővel kevesebb, mint 2006-ban volt.

A korábbi években megszokott módon az intézmények meghirdették a felsőoktatási felvételi tájékoztatóban az esti és levelező tagozatos képzéseiket, de az új előírásoknak megfelelően az államilag támogatott és költségtérítéses képzésre együttesen határoztak meg kapacitást. A felvételi jelentkezés és a kormány által meghatározott munkaerő-piaci és átképzési feladatok szabják meg milyen képzési területre, szakra, hány államilag támogatott hallgatót vesznek fel.

Részidős képzést nagyobb számban és jellemzően a következő képzési területeken hirdetnek a felsőoktatási intézmények: agrár, jogi és igazgatási, gazdasági, egészségtudományi, pedagógusképzés és szociális terület.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok