2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A tárca közleménye a Seuso-kincsekről

2006. október 11.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium mai keltezésű levelében tájékoztatja a Seuso kincsek zártkörű bemutatását tervező londoni Bonhams aukciós ház elnökét a Magyar Köztársaság Seuso kincsekre vonatkozó hivatalos álláspontjáról.
A levélben a tárca felhívja az aukciós ház vezetőjének figyelmét arra, hogy a Magyar Köztársaság évek óta komoly erőfeszítéseket tesz egy késő római kori ezüst gyűjtemény visszaszerzésére. A kulturális területet felügyelő szaktárca által folyamatosan képviselt álláspont szerint a "Seuso-ezüst" vagy "Seuso-kincs" néven közismertté vált kincseket Magyarország területén találták meg, és jogtalanul szállították el az ország területéről több mint 20 évvel ezelőtt. A magyar jogszabályok értelmében a kincsek a Magyar Állam tulajdonát képezik, erre figyelemmel tulajdoni igényünket továbbra is fenntartjuk, és ezzel kapcsolatosan minden lehetséges jogi lépést megteszünk.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a levélben utal arra, hogy elengedhetetlennek tartja mind az aukciós ház, mind az esetleges vételi szándékkal rendelkező érdeklődők korrekt tájékoztatását a kincsek tulajdonjogi helyzetének tisztázatlanságát illetően.

A magyar minisztérium egyben arról is tájékoztatja a levélben a londoni aukciós ház vezetőjét, hogy a magyar állam jogi képviseletét az ügyben ellátó ügyvédi iroda részletes - tudományos, jogi, valamint etikai kérdéseket felvető - összefoglalót készített a magyar álláspontról és ezt az egyetemes kulturális örökség megóvása érdekében eljuttatta az angol Kulturális, Média- és Sportminisztériumnak, kérve együttműködésüket és a lehetséges intézkedések megtételét.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok