2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Új egyetemi épületek, megújuló kollégiumok - folytatódnak a felsőoktatási beruházások

2006. december 27.
A magyar felsőoktatás reformja évek óta zajlik. A képzés, az intézmény szerkezet átalakítása mellett az egyetemek, főiskolák legfontosabb alaptevékenysége csak akkor lesz hatékony, ha a tanulási környezet is a lehető legjobb állapotban van. A cél, hogy korszerű, jól felszerelt előadókban, méltó körülmények között tanulhassanak, kutathassanak diákjaink.
Állami pénzből épül a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola új könyvtárépülete. A szaktárca hozzájárul a Jászberényi Sportcsarnok megépítéséhez, ennek fejében a Szent -István Egyetem jászberényi Pedagógiai Kara használati jogot szerez a Sportcsarnokban. Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Főiskolán egy HM ingatlan megvásárlásával 100 férőhelyes főiskolai kollégiumot alakítanak ki. 2007-ben megkezdődik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rekonstrukciójának tervezése.

Az állami költségvetést kímélő és komplett szolgáltatást biztosító magántőke bevonásával kapcsolatos fejlesztések, az ún. PPP-programok is zajlanak. Új diákotthonként elkészül a Nyugat-Magyarországi Egyetem győri tanszállodája és diákotthona 320 férőhellyel, a Budapesti Műszaki Főiskolán 400, a bajai Eötvös József Főiskolán 140, az egri Esterházy Károly Főiskolán 144 férőhellyel, a Tessedik Sámuel Főiskola békéscsabai tagozatán 90, a Nyugat-Magyarországi Egyetem székesfehérvári tagozatán 70 férőhellyel és három budapesti egyetem együttesen 860 kollégiumi férőhellyel gyarapodik a kapacitás. Így a 2007. évi bővülés 1704 férőhely. Az elmúlt két és fél évben a PPP-programok keretében 6724 új kollégiumi férőhelyet adtak át. 2008-ban további 2372 új kollégiumi férőhely vehetnek igénybe a diákok.

A meglévő kollégiumok rekonstrukciója a PPP-program második eleme. Eddig - másfél év alatt- öt intézménynél került sor rekonstrukcióra, amely 4475 férőhelyet érintett. 2007-ben további 8 intézménynél 5033 férőhelyet korszerűsítenek. Jövőre öt felsőoktatási intézménynél összesen 8073 férőhely rekonstrukciója kezdődik meg 2008. évi átadással.

Hasonlóan színes képet mutat a PPP-program harmadik eleme, az oktatási-kutatási épületek építése, ill. rekonstrukciója. Az elmúlt két évben hat intézménynél történt új építés (könyvtár, oktatási központok, nagyelőadó), illetve két helyen a meglévő épület rekonstrukciója.

2007-ben újabb hat intézménynél (Corvinus Egyetem, Semmelweis Egyetem Fogorvosi Kar, Esterházy Főiskola, ELTE-Trefort kert, Nyugat-magyarországi Egyetem győri továbbképző, ill. székesfehérvári kar) adnak át új épületeket, illetve korszerűsítik a meglévő szárnyakat.

Szintén 2007-ben - 2008-2009. évi átadással- folytatódik a munka a Semmelweis Egyetem Általános Orvoskari új épületénél, az Eötvös József Főiskolánál, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály kari épületének rekonstrukciójánál, a Károly Róbert Főiskola rekonstrukciójánál, a Szent István Egyetem központi épületénél, és a nyíregyházi Főiskola oktatási tömbjénél.

Sikeres közbeszerzés esetén szintén jövőre indul a kivitelezés a Moholy-Nagy Egyetemnél, a Miskolci Egyetem Zenepalotájánál, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Karánál, és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Karán, a Budapesti Műszaki Egyetem lágymányosi oktatási épületénél és a Szolnoki Főiskola új campusán a tiszaligeti területen.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok