2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Zöld út a felsőoktatási reformnak - Az Országgyűlés elfogadta az új felsőoktatási törvényt

2005. november 29.
Az Országgyűlés a mai napon elfogadta az új felsőoktatási törvényt, amely a magyar felsőoktatás történetének legátfogóbb és legradikálisabb reformját alapozza meg.
Az új felsőoktatási törvény parlamenti megerősítésére azért volt szükség, mert Mádl Ferenc köztársasági elnök az Országgyűlés első támogató döntése (2005. május 23.) után az elfogadott törvényt előzetes normakontrollra küldte meg az Alkotmánybírósághoz.

Az alkotmánybírósági döntés után a szakmai egyeztetést követően az oktatási tárca korrigálta a bíróság által kifogásolt passzusokat, amelyekkel a törvényt a parlament Alkotmány- és Igazságügyi Bizottsága alkotmányosnak és elfogadásra alkalmasnak ítélt.

Az új törvény, amely átfogóan szabályozza a felsőoktatás működését és szerkezetét, 2006. március 1-gyel lép hatályba.
A jogszabály nyomán átalakul a felsőoktatás teljes képzési szerkezete, és nemzetközi, európai szinten átjárhatóvá válnak a képzések. Megváltozik az intézmények irányítása és finanszírozása, megerősödik az intézményi autonómia és nő a gazdálkodás szabadsága. A hallgatói jogok kiterjesztésével és a támogatási rendszer kiszélesítésével a törvény biztosítja a jogbiztonságot, erősíti az esélyegyelőséget.


2005. november 29.
OM Sajtóiroda
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok