2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felvételi a középfokú iskolákba

2007. november 27.
Sok diák számára megkezdődik a 2008/2009. tanévre történő középfokú beiskolázás folyamata.
A középiskolák mintegy harmada saját felvételi eljárásában előírja a januárban központilag megszervezett írásbeli vizsgákon való részvételt. (Hivatalos néven: ezek "a felvételi eljárás előtti írásbeli vizsgák")

A középiskolában továbbtanulni szándékozó diákoknak, illetve szüleiknek tehát tájékozódniuk kell, hogy az általuk választott középiskolák kérik-e a központi írásbeli vizsgák eredményét. Ha a választott középiskolák bármelyikébe szükséges a központi írásbeli, akkor a diákoknak jelentkezniük kell azokra.

A jelentkezési határidő ezekre az írásbelikre, 2007. december 7.
Jelentkezni és egyben vizsgázni bármelyik (pl. a lakóhelyhez legközelebbi) vizsgaszervező középiskolában lehet, függetlenül attól, hogy később a diák melyik középiskolában kíván majd továbbtanulni.

A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények listája már megtalálható a http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=276 oldalon. A jelentkezési lap beszerezhető valamennyi általános és középfokú intézményben, vagy letölthető a már hivatkozott honlapról a vizsgára vonatkozó leglényegesebb tudnivalókat tartalmazó tájékoztató anyaggal együtt.

Néhány szó a vizsgákról:

A vizsgázóknak anyanyelvből és matematikából 45-45 percben egy-egy, mindenki számára egységes, központilag készített feladatlapot kell megoldaniuk.

A vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem a tanultak alkalmazását kérik számon. Az előző tanévek felvételi feladatlapjai a megoldásokkal együtt megtekinthetők a http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=276 oldalon.

A központi írásbeli vizsgákat országosan egységesen az alábbi időpontokban tartják:
  • a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokban 2008. január 25-én 14 órától,
  • a 9. évfolyamra történő beiskolázás központi írásbeli felvételi vizsgáit a középiskolákban és a szakiskolákban 2008. január 26-án 10 órától,
  • a pótló felvételi vizsgát 2008. január 31-én 14 órától. Pótló felvételi vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik az előző alkalommal nekik fel nem róható ok (pl. orvos által igazolt betegség) miatt nem tudtak részt venni az írásbelin.
Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet írásbeli vizsgát.

Az írásbeli vizsga eredményéről a vizsgát szervező középiskola 2008. február 8-ig a vizsga részletes eredményeit tartalmazó Értékelő lap átadásával közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat. A tanuló ezen írásbeli vizsga eredményének ismeretében jelentkezhet majd továbbtanulásra.

A tényleges felvételi jelentkezés a jelentkezési lapnak a választott középiskolába vagy szakiskolákba, valamint a felvételi adatlapnak a felvételi központba való benyújtásával történik 2008. február 15-ei határidővel.


Oktatási és Kulturális Minisztérium, Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok