2023. október 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hátrányos helyzetű településről érkeztek gyerekek a fővárosba

2007. december 3.
Nem mindennapi élményekhez juthat az a több mint 5000 gyermek, akik az ország leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseiről érkeznek Budapestre 2007. november 21. és december 15. között, hogy egy felejthetetlen napot töltsenek a fővárosban. A kutasi általános iskolából érkező felső tagozatos csoportot Hiller István oktatási és kulturális miniszter december 3-án, hétfőn 10 órakor személyesen fogadta a Magyar Természettudományi Múzeumban.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A diákok az oktatási és kulturális tárca jóvoltából úgy tölthetnek el egy napot a fővárosban, ahogy arra különben igen kevés esélyük lenne.

A kutasi tanulók például a délelőttöt a Magyar Természettudományi Múzeumban töltik, ahol "A honfoglalók hétköznapjai" című foglalkozáson vesznek részt. A diákok bepillantást nyerhetnek őseink életébe, "agyafúrt" koponyákat láthatnak a honfoglalás korából, valamint megtudhatják, kik és milyenek voltak, hogy éltek, mit ettek, milyen házakban laktak, és hogyan képzelték el a világot a magyarok 1100 évvel ezelőtt.

Ebéd után felkeresik a budai vár minden nevezetességét, a nap végén pedig sok élménnyel és egy ajándékcsomaggal gazdagabban utazhatnak haza.

A budapesti programon olyan általános iskolák vehetnek részt, amelyek az integrációs felkészítésre sikeresen pályáztak és hátrányosnak minősített településeken működnek.

Fotó: Gordon Eszter

A 2007. őszén meghirdetett pályázatra azok az integrációs felkészítést folytató fenntartók jelentkezhettek, ahol az általános iskola társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott településen működik, illetve amelyik az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések jegyzékén megtalálható.

Az iskolai integrációs programban a hátrányos és a nem hátrányos helyzetű tanulókat úgy nevelik együtt, hogy közben maximálisan figyelembe veszik az egyéni különbségeket. Ehhez természetesen elengedhetetlen az integráló, heterogén intézményi közeg kialakítása.

Fotó: Gordon Eszter

Ez a budapesti kulturális-szabadidős program is a közös élményszerzést célozza meg, hiszen teljes iskolai osztályok vesznek benne részt: az érintett településen működő általános iskola ötödik-nyolcadik évfolyamain az integrációs felkészítésben részt vevő osztályok valamennyi - hátrányos és nem hátrányos helyzetű - tanulója együtt tölthet el egy napot Budapesten.

A programon három héten át 55 intézmény 5011 diákja vesz részt az ország legkülönbözőbb pontjairól. Az első csoport 2007. november 21-én, szerdán érkezett a Veszprém megyei Csögléről.

A programot a tárca 37 millió forinttal támogatja.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok