2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István aláírta a Magyar Jazzművészek Társaságának támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot

2007. november 23.
Három éven keresztül évi 25 millió forinttal kívánja támogatni Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Jazzművészek Társaságát. Az erről szóló támogatási szándéknyilatkozatot a miniszter 2007. november 23-án írta alá és adta át a társaság képviselőinek a Columbus Jazzhajón.
A Magyar Jazzművészek Társasága alapítása óta a kortárs improvizatív zene és az egész magyar zenekultúra méltó képviselőjeként kiemelkedő sikereket ért el hazánkban és külföldön egyaránt. Művészi munkájuk zavartalanságának biztosítása érdekében három éven keresztül (2008-2010-ig) évi 25 millió forint támogatást kapnak az NKA miniszteri keretéből a társaság alább felsorolt programjaira:
  • Évente egy kiemelt nagyrendezvény megvalósítása a Társaság művészeinek fellépésével, valamint hazai koncertek, fesztiválok támogatása;
  • Nemzetközi kapcsolatok fejlesztése
A tárca nem csak a Magyar Jazzművészek Társaságát, hanem a Magyar Jazz Szövetség programjait is támogatja:
  • A Magyar Jazz Ünnepe c. négynapos rendezvénysorozatot, amely a műfaj egyik legnagyobb programsorozata évi 5 millió forinttal 3 éven keresztül,
  • A jazz klubok támogatása továbbra is a PANKKK programkeretein belül biztosított, de kiemelt figyelmet kap
  • A jazz ösztöndíjat továbbra is évente három fiatal muzsikus kapja (egyébként a kuratóriumban a Szövetség és a Társaság képviselői egyaránt részt vesznek)
  • 2008-ban a Kortárs Művészeti Program keretein belül 20 millió forintot kapnak fesztiválok, koncertek támogatására
A társaság és a szövetség ezen kívül természetesen továbbra is részt vehet az NKA pályázatain is, ahol rendszerint sikerrel szerepelnek. A minisztériumtól kapott támogatásból lehetőségük nyílik egy professzionális menedzsmentre, ami mindig is hiányzott a magyar jazz-muzsikusok életéből.


HÁTTÉRINFORMÁCIÓK

Képzés:
Hazánkban 43 éve - Európában másodikként - indult jazzoktatás, mely 1990 óta főiskolai szinten is zajlik, jelenleg pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszéke jelenti a legmagasabb szintű képzést. Itt évente 12-15 hallgató szerez diplomát, ezen kívül az országban több helyen folyik alap- közép- és főiskolai szintű jazzoktatás. Ez folyamatos és magas szintű zenész utánpótlást jelent a műfaj számára.
Eddigi támogatások
2002 előtt a jazzművészet gyakorlatilag nem szerepelt az állami támogatásban részesülő műfajok között. A Szövetség kezdeményezésére tárgyalássorozat kezdődött. Kezdetben a tárgyalásokat együtt folytatta a Szövetség és annak tagjaiból létrejött Magyar Jazzművészek Társasága (MJT). Ezeknek a tárgyalásoknak az eredményeként születtek meg az elmúlt években azok a keretek és formák, amelyek révén a műfaj egyre inkább részese lehetett az állami támogatásnak. A kapható összeget természetesen a mindenkori költségvetési kondíciók határozták meg, de megkezdődött a műfaj támogatásának felépítése:
  • Megalapítottuk a Lakatos Ablakos Dezső jazz ösztöndíjat, amelyet minden évben három tehetséges, fiatal jazzmuzsikus nyerhet el.
  • Fejezeti kezelésű előirányzatként létrehoztuk a jazz klubok támogatásának rendszerét, pályázat útján magyar jazzmuzsikusok önkormányzati és más fenntartásban működő jazz klubokban történő fellépéseinek finanszírozására. (30 millió Ft.), ez a támogatás átkerült az NKA-hoz, majd a PANKKK program része lett.
  • Minisztériumi forrásokból támogattuk a legjelentősebb hazai jazz napokat és nagyrendezvényeket.(Debrecen, Budapest, Neszmély).
  • Miniszteri keretből támogattuk a megalakult Magyar Jazzművészek Társasága promócióját és a műfaj új zászlóshajója, a Columbus Hajó programjait.(23 millió Ft)
  • Miniszteri keretből támogattuk a Budapest Jazz Orchestra programjait (évente 5 millió Ft)
  • Az NKA kiemelt rendezvények kollégiuma meghívásos pályázaton támogatta a műfaj nemzetközi nagyrendezvényét. (Európa Jazzhíd 7 millió Ft.)
  • Az NKA Zenei Szakkollégiuma mindenkori költségvetésének 10 %-át fordítja jazz programok támogatására.
Magyar Jazz Szövetség
A Magyar Jazz Szövetség 1990-ben alakult meg, létrejötte óta a műfajjal foglalkozó egyetlenországos hatókörű, nyitott, nonprofit civil társadalmi szervezet. Vezetőségét titkos szavazással választja. Tagjai hivatásos és amatőr muzsikusok, szakírók, klubvezetők, jazzkedvelők.
A Szövetség alapvető célja a magyar jazzélet fellendítése, elismertetése hazai és nemzetközi fórumokon, a fiatal jazzmuzsikusok kibontakozásának segítése.
A Magyar Jazz Szövetség 1992 óta évente rendszeresen a műfaj egészét is érintő rendezvényeket is szervez (Magyar Jazz ünnepe, Zeneszerző- és Hangszerelő verseny, Országos Big Band Találkozó. Ez utóbbin évről évre több fővárosi és vidéki nagyzenekar vesz részt, a tavalyi évben például 22 big band képviseltette magát.)
Megalakulása óta a tagság szavazata alapján ítéli oda a Szabó Gábor nevét viselő egyetlen hazai jazz életműdíjat.
A Magyar Jazz Szövetséget Gonda János alapította, ma is tiszteletbeli elnöke.

Magyar Jazzművészek Társasága
A Magyar Jazzművészek Társaságát Babos Gyula, Balázs Elemér, Berki Tamás, Borbély Mihály, Dés László, Fekete-Kovács Kornél, Horváth Kornél, ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Kaltenecker Zsolt, Lantos Zoltán, Oláh Kálmán és Szakcsi-Lakatos Béla hozta létre 2004 őszén. A Társaságot az alapítók és a hozzájuk kapcsolódó zenekarok alkotják.
A Magyar Jazzművészek Társasága hozta létre az ország egyetlen napi rendszerességgel működő jazzklubját, a Columbus Jazzklubot, és - management irodájának közreműködésével - az ország számos pontján fesztiválok, koncertek szervezésével próbálja népszerűsíteni a műfajt. A Columbus Jazz klubban 2005. januárja óta 590 koncerten több mint 100 jazzformáció mutatkozott be.
2005 augusztusában a Magyar Jazzművészek Társasága - más szervezetekkel együttműködve - szervezte a magyar jazz eddigi legnagyobb eseményének számító Örömkoncertet: a Dunán felállított színpadon zajló koncertet a helyszínen több mint harminc ezer ember követte figyelemmel, illetve 10 európai ország televíziója közvetítette.
2006-ban a Társaság szervezte kiemelt nagy rendezvényét, az "EURÓPA JAZZHÍD 2006 - BUDAPEST JAM" koncertsorozatot, mely az Európa Fesztivál nyitórendezvénye volt. A két nagyszínpadon megtartott 14 koncerten 109 muzsikus lépett fel, a meghívott külföldi fellépők 10 európai országot képviseltek.
2007. május 1-jén az "EURÓPA JAZZHÍD 2007 - BUDAPEST JAM" című programon két színpadon, 16 koncerten 9 európai ország jazz zenészei játszottak.
A Magyar Jazzművészek Társaságának zenekarai olyan kiemelkedő hazai fesztiválokon vesznek rendszeresen részt, mint a győri Mediawave, a Művészetek völgye, a Budafest, a Jazztergom, a Zempléni Művészeti Fesztivál, a MOL Budapest Jazz Fesztivál, a Debreceni Jazz Napok, a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál, a Kecskeméti Nemzetközi Jazz Fesztivál, a Savaria Történelmi Karnevál, a Pécsi Napok, a POSZT vagy a Szolnoki Jazz Fesztivál.
A Magyar Jazzművészek Társaságának zenekarai a Művészetek Palotája, a Jövő Háza, az A38, valamint a Fonó programjába is rendszeres meghívást kapnak, de emellett a nagy vidéki koncerttermekben is rendszeresen megfordulnak. A Társaság művészei 13 európai országban,
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok