2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István és Giuseppe Fioroni miniszterek találkozója Budapesten

2007. február 8.
A közoktatás területén folytatandó együttműködésről szóló magyar-olasz közös szándéknyilatkozatot írt alá Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Giuseppe Fioroni olasz közoktatási miniszter 2007. február 8-án, majd együtt megnyitották a Gyermekkor - Az emberi élet első szakasza című kiállítást a Nemzeti Múzeumban.
A közoktatás területén folytatandó együttműködésről szóló magyar-olasz közös szándéknyilatkozatot írt alá Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Giuseppe Fioroni olasz közoktatási miniszter 2007. február 8-án, majd együtt megnyitották a Gyermekkor - Az emberi élet első szakasza című kiállítást a Nemzeti Múzeumban.

A két miniszter kívánatosnak tartja, hogy tovább fejlődjenek az országaik között jelenleg is érvényben lévő együttműködések, ösztönzik az iskolák és tanulók közvetlen tapasztalatcseréjét. Az Európai Unión belüli lehetőségeket kihasználva a két tárca arra törekszik, hogy a Lisszaboni Célkitűzések érvényesülését konkrét intézkedésekkel biztosítsák. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy országaik iskolarendszere nyitott legyen egymás kölcsönös megismerésére, ami a demokráciára és az aktív polgári magatartásra nevelés fontos eszköze. Ugyanezt támogatják a többnyelvű oktatás fejlesztésével is. Fioroni elismerését fejezte ki az olasz nyelv magas szintű magyarországi oktatásával kapcsolatban.

A miniszterek szerint országaik iskoláinak elmélyültebb együttműködése közelebb visz egymás történelmének, kultúrájának és nyelvének jobb megismeréséhez.

A fentiek szellemében a két miniszter az alábbiakban egyezett meg:
  • Támogatják és ösztönzik, hatáskörüknek megfelelően, a kulturális és oktatási tárgyú egyezmények és megállapodások végrehajtását és biztosítják a már létező megállapodások minél szélesebb körű alkalmazását.
  • Három különböző területen közös pedagógiai és kulturális örökség programot indítanak "Zenéljünk együtt!", "Otthonunk", és "Mentsük meg a művészetet!" címmel. A program szakmai előkészítése mielőbb elkezdődik, hogy a 2007-2008-as tanévtől már alkalmazhassák az iskolákban. A megvalósítás során a program csatlakozhat korábbi, hasonló kezdeményezésekhez.
  • Megteremtik az együttműködés megfelelő szakmai és technikai hátterét, mely biztosítja a tanulmányi és szakképzési tervek kidolgozását mind a magyarországi olasz, mind az olaszországi magyar nyelvoktatás területén.
  • Segítik és támogatják a két ország iskolarendszerébe illeszkedő magyarországi és olaszországi kéttannyelvű oktatást.
  • A közös érdekeknek megfelelően, és az együttműködés javításának céljából, a magyar fél kérésére, szakmai egyeztetést követően megvizsgálják és támogatják az olasz nyelv elsajátítását igazoló bizonyítvány kiállításának lehetőségét. A dokumentumot az olasz hatóságok adnák ki.
  • A tárcák a jövőben is ápolják szakmai kapcsolataikat, és keresik a további együttműködési lehetőségeket kétoldalú, vagy egyéb viszonylatban.
A Gyermekkor - Az emberi élet első szakasza című kiállítás, amely a Magyar Nemzeti Múzeum, az Olasz Nagykövetség, az Olasz Kultúrintézet, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium, az olasz Kulturális Javak és Tevékenységek Minisztériuma valamint az olasz Külügyminisztérium szervezésében jött létre, tíz értékes római korból való gyermekszobrot illetve fejet mutat be, melyeket a legfontosabb olasz múzeumokban őriznek. A szobrokon kívül számos illusztrációs panel szerepel a kiállításon, melyek a gyermekkor különböző fázisait mutatják be további szobrok segítségével.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok