2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar-orosz kulturális megbeszélés

2007. december 7.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter hivatalában fogadta Andrej Buszigin orosz kulturális és tömegkommunikációs miniszter-helyettest 2007. december 6-án, csütörtökön, pénteken pedig Furszenko Andrej Alekszandrovics oktatási miniszterrel folytat megbeszélést a Parlamentben. A találkozókra a magyar-orosz kormányközi konzultáció keretében kerül sor.
A kormányközi konzultáció során az OKM vezetői az Oroszországi Föderáció Kulturális Minisztériuma, valamint az Oktatási és Tudományügyi Minisztériuma vezetőivel folytatnak tárgyalásokat december 6-7-én, illetve aláírják a "Jegyzőkönyv a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma és a Szövetségi Kulturális és Filmügynökség (Oroszországi Föderáció) közötti együttműködésről a 2008-2010-es évekre" című dokumentumot.
 

Fotó: Rudasy András
 
Hiller István és Andrej Buszigin a megbeszélésen megállapította, hogy egyaránt kiemelten fontosnak tartják és támogatják a "Magyar-orosz kulturális, tudományos, oktatási együttműködési kormányközi bizottság" létrehozását.
Szó esett az magyarországi orosz nyelvoktatás fejlesztéséről, valamint arról, milyen meghatározó szerepet tölthet be a nyelv az orosz kultúra megismerésében. Szándék van arra, hogy az Eötvös Lóránd Tudományegyetem russzisztikai műhelye az orosz nyelv oktatásának hazai módszertani bázisává váljon.
A tárgyaló felek erősíteni kívánják az együttműködést a művészeti felsőoktatás területén, így támogatandónak tartják a találkozási lehetőséget teremtő workshopok, mesterkurzusok, projektek szervezését. A globális kérdések megvitatására kínálhat majd alkalmat az orosz féllel közösen kezdeményezett "Sárospatak Fórum".
A tárgyaláson a magyar fél további magyar irodalmi művek orosz nyelvű megjelentetését, az orosz fél pedig ezen művek orosz folyóiratokban való közlését, valamint kétnyelvű irodalmi kötetek kiadását szorgalmazta. A felek megállapodtak abban is, hogy megvizsgálják a filmes koprodukciós együttműködés lehetőségeinek szélesítését.
 
 
A december 6-ai miniszteri találkozóval párhuzamosan Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár fogadta a Szövetségi Oktatási Ügynökség helyettes vezetőjét és a Szövetségi Kutatási Ügynökség vezetőit.
 
Másnap (december 7-én) 11 órakor Golutva Alekszandr Alekszejevics, a Szövetségi Kulturális és Filmügynökség vezető-helyettese és Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára aláírják a fent említett jegyzőkönyvet.
A megállapodás értelmében a felek ösztönzik és támogatják az Oroszországi Föderáció és a Magyar Köztársaság kulturális és művészeti intézményei, szövetségei, egyesületei és szervezetei közötti közvetlen kapcsolatok fejlesztését, a szakemberek kölcsönös cseréjét, illetve különleges figyelmet szentelnek számos filmes, előadó-, képző- és iparművészeti rendezvény, fesztivál megtartásának Oroszországban és Magyarországon. Mindkét fél elősegíti a regionális kapcsolatok létesítését és kiszélesítését, valamint a filmművészet területén folytatott nem kereskedelmi együttműködést.
 
Hiller István miniszter ugyanezen a napon folytat megbeszélést Furszenko Andrej Alekszandrovics oktatási miniszterrel 11. 15-11. 45 óra között a Parlamentben, majd 12.00 órától részt vesz a két kormány küldöttségének részvételével zajló plenáris ülésen a Parlamentben.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok