2023. október 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Metrógaléria 2007: Az OKM kiállítása a Derkovits Gyula ösztöndíjasok műveiből - Képgaléria

2007. november 7.
A kortárs magyar képzőművészetet kívánja népszerűsíteni az Oktatási és Kulturális Minisztérium azzal a tárlattal, amely 2007. november 7-től 2007. december 31-ig lesz látható a budapesti metró-kocsikban található plakátfelületeken. Az utasok tíz fiatal művész alkotásaival összesen kétszázötven reklámhelyen találkozhatnak a budapesti metró vonalain.
A tárca a Pécsi József ösztöndíjasok fotói után a Derkovits-díjas fiatal képzőművészek műveit mutatja be a MetróGaléria 2007 kiállítás keretében. A minisztérium ebben a sajátos kommunikációs formában lát lehetőséget a magyar kultúra népszerűsítésére. A széleskörű társadalmi nyilvánosság elérésének ez a - budapesti metró területén megvalósítható - formája ígéretesnek látszik elsősorban abban, hogy az alkotói babérokra pályázó, legfiatalabb kortárs művésznemzedék legfrissebb műveivel találkozhassunk.

Borsos Róbert: Pamutmatchbox
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A Promix Zrt 1994-ben hozta létre a Média a Jövőért! Alapítványt azzal a céllal, hogy minden, a társadalmat érintő kérdés nyilvánosságot kapjon. Az alapítvány a MetróGaléria program keretében újabb fórumot teremtett a társadalmi célú kommunikáció eszköztárának bővítésére. Ez a "kiállítóhely" világviszonylatban is rendhagyó, hiszen a napi 1,35 millió utas rendkívül széleskörű publicitást eredményez.

A Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj a legrégebbi, több mint félévszázada működő ösztöndíj. A fiatal alkotóművészek támogatására szolgáló ösztöndíjrendszer 1955-ben jött létre. Célja, hogy segítse a tehetséges képzőművészek pályakezdését, művészi fejlődését, hogy kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

Az ösztöndíjra minden olyan fiatal - 35. életévét még be nem töltött - képzőművész pályázhat (festő-, grafikus-, szobrász- és intermédia-művész), aki már önálló művészi tevékenységet tud felmutatni. Az ösztöndíj időtartama 1 év, amely további két alkalommal megismételhető, tehát összesen 3 évig folyósítható. Az ösztöndíjkeret évente 10 fő, így 1 évben összesen 30 Derkovits ösztöndíjas szerepel a beszámoló kiállításon. Az ösztöndíj bruttó összege 2004-től havi 70.000.-Ft/hó.

Az ösztöndíj odaítéléséről, meghosszabbításáról az Ösztöndíj Bizottság dönt. A Bizottság a pályázó szakmai munkásságát reprezentáló 3-4 alkotás, a művészeti tevékenységet bemutató dokumentáció, és az ösztöndíj időtartamára tervezett alkotói elképzelések ismeretében hozza meg döntését. A szakma elismert tekintélyeiből álló kuratórium az ösztöndíjasok tevékenységének egészét folyamatosan figyelemmel kíséri a pályázat elnyerését követően.

Asztalos Zsolt: Padon
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A MetróGaléria 2007 keretében a következő 10 Derkovits-díjas művész alkotásait tekinthetjük meg: Asztalos Zsolt, Uglár Csaba, Tibor Zsolt, Mécs Miklós, Borsos Róbert, Kerekes Gábor, Király Gábor, Fischer Judit, Vécsey Júlis, Király András.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok