2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nyolcvan éves a római magyar akadémia

2007. június 5.
Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter június 6-án Rómába utazik, hogy fölavassa a Római Magyar Akadémia felújított épületét.
A Római Magyar Akadémia éppen nyolcvan esztendeje, 1927 óta működik az olasz fővárosban. Székhelye, a Falconieri-palota a magyar állam legértékesebb külföldi ingatlana, többek között azért, mert számos pompás részletét az egyetemes barokkművészet egyik legnagyobb mestere, Francesco Borromini alakította ki a 17. században.

Hiller István és az olasz közoktatási miniszter, Giuseppe Fioroni június 7-én, csütörtökön a római Scuola Pubblica Instituto Magistrale Vittoria Colonna oktatási intézményben közösen ismerteti "A kulturális örökség pedagógiája" együttműködési programot, amellyel kapcsolatban Budapesten még idén februárban írtak alá szándéknyilatkozatot.

Ezt követően közösen megnyitják a "Magyar örökség egy építész és egy szobrászrestaurátor keze munkája nyomán" című kiállítást. A magyarországi Műemlékek Nemzeti Gondnokságának átfogó tablótárlata nemcsak a hazai műemlékeket mutatja be, de a műemlékvédelmi munkát, helyreállításuk elveit és gyakorlatát is.

A magyar tárcavezető június 7-én este részt vesz a Római Magyar Akadémia "Négy festőnő" (Ország Lili, Kohner Ida, Alessandra Giovannoni, Mózes Katalin) című kiállításának a megnyitóján.


Június 8-án, pénteken Hiller István találkozik Walter Veltronival, Róma polgármesterével, akinek Pro Cultura Hungarica kitüntetést ad át.

Ezt követően a magyar miniszter és az olasz kulturális minisztérium főtitkára, Giuseppe Proietti fölavatja a 80 éves Római Magyar Akadémia felújítását méltató emléktáblát.

Az avatás után sajtótájékoztatót tartanak az olasz-magyar filmkoprodukciós megállapodásról.

Hiller István a magyar akadémián külön fogadja Louis Godart professzort, az olasz Köztársasági Elnöki Hivatal Művészeti Örökségvédelmi Hivatalának igazgatóját, a nápolyi II. Frigyes Tudományegyetem tanszékvezetőjét, a Lincei Akadémia tagját, Giorgio Napolitano köztársasági elnök művészeti főtanácsadóját.

A Római Magyar Akadémia a nagyközönség számára is nyitott esti programmal ünnepli fennállásának 80. évfordulóját, illetve a felújítását. Fellép Winand Gábor és együttese, vendégeivel: Horgas Eszter fuvolaművésszel és Babos Gyulával, a hazai jazzélet legismertebb gitárosával.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok