2023. október 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OKM állásfoglalása a Sigray-hagyatékról

2007. november 9.
Miniszteri engedélyt kellett volna kérni a Magyar Nemzeti Múzeumnak a Sigray hagyaték nála található darabjának kiadásához.
Az állami múzeumok leltárában szereplő kulturális javak elidegenítéséhez, tehát esetleges eladásához, vagy - mint ebben az esetben - az örökösöknek történő visszaadásához az intézményeknek a muzeális intézményekről szóló törvény értelmében minden esetben engedélyt kell kérniük a kulturális területet felügyelő szakminisztertől.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságnak a Sigray család "Ocskay Julianna" című képével kapcsolatos, 2005. február 5-én jogerőre emelkedett döntése a múzeum számára kötelezővé tette a kép kiadását. Ezt követően legutóbb idén augusztus 21-én szólította fel az Oktatási és Kulturális Minisztérium közgyűjteményi főosztályának vezetője a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját arra, hogy mielőbb levélben kérje a tárcától a leltárból való törlés engedélyezését. Ez a levél a mai napig nem érkezett meg a tárcához, amelynek így nem állt módjában engedélyezni a festmény leltárból való törlését.

Az eljárás nem példa nélküli, hiszen néhány hónappal ezelőtt a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója fordult törlési kérelemmel a minisztériumhoz, majd tizenkét Zichy-grafikát adott vissza az örökösöknek.

OKM, Sajtóiroda

2007. november 9.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok