2023. október 3.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Renner Zsuzsanna az Iparművészeti Múzeum új főigazgatója

2007. november 20.
Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter a főigazgatói pályázat elbírálását követően 2007. december 1-től Renner Zsuzsannát bízta meg az Iparművészeti Múzeum vezetésével. A miniszter a szakemberekből álló bíráló bizottság javaslatát elfogadva hétfőn délután hozta meg döntését.
Renner Zsuzsanna 1990-től muzeológusként, majd 1994-től főmuzeológusként dolgozott az Iparművészeti Múzeum Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumában. 2003-tól a Hopp Múzeum igazgatói posztját töltötte be. Széleskörű tudományos és oktatói tevékenységet folytat.

Főigazgatói programjának alappilléreként határozta meg - az Iparművészeti Múzeum eredeti céljainak megerősítése mellett - az intézmény küldetésének újrafogalmazását és a múzeumi-közművelődési tevékenység módszereinek megújítását. E célkitűzések közé tartozik, hogy kapcsolatot tartson a kortárs iparművészet és formatervezés művelőivel, műhelyeivel, szakmai szervezeteivel, illetve gyűjtő és kutató helye legyen ezen törekvéseknek, másrészt pedig inspirációs forrásként szolgáljon e csoportoknak. Az intézmény kiemelt feladata nagy értékű történeti anyagának sokoldalú és széleskörű bemutatása, a tárgyakat létrehozó korok és kultúrák megismertetése, s ennek eredményeképpen a vizuális kultúra, az ízlésnevelés és -formálás elősegítése.

Az újonnan kinevezett főigazgató bízik abban, hogy az Iparművészeti Múzeum az iparművészet, a design és a kreatív szektor, illetve a művészettörténeti kutatás maghatározó bázisává válik a közeljövőben.

A főigazgatói beosztásra öten pályáztak azt követően , hogy az oktatási és kulturális miniszter az Iparművészeti Múzeumban lezajlott felügyeleti vizsgálatokat követően 2007. augusztus 31-i hatállyal visszavonta az addigi főigazgató, dr. Takács Imre vezetői megbízatását.
Tekintettel arra, hogy a munkáltatói intézkedéssel kapcsolatosan az utóbbi időben számos téves feltételezés látott napvilágot, a munkáltatói jogkör gyakorlója közli, hogy a vonatkozó felügyeleti vizsgálatok megállapításai szerint dr. Takács Imre az Iparművészeti Múzeum vezetőjeként súlyosan és sorozatosan megszegett számos, vonatkozó pénzügyi és gazdálkodási jogszabályt.

A megbízatás visszavonásának részletes indoklása - melyet a minisztérium mintegy két hónapja, a jogszabályi előírásoknak megfelelően ismertetett a volt főigazgatóval - csak dr Takács Imre beleegyezésével tehető nyilvánossá, aki ettől eddig elzárkózott.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok