2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Svájci támogatás a magyar oktatásnak és kultúrának

2007. január 19.
A svájci állam 8.5 millió svájci frank, vagyis több mint egymilliárd háromszázmillió forint értékű támogatást nyújt Magyarországnak az elkövetkező öt évben oktatási és kulturális programok elindításához vagy folytatásához. Erről Hiller István oktatási és kulturális miniszter állapodott meg Charles Kleiber államtitkárral, aki a svájci belügyminisztériumban az oktatási és kulturális ügyeket irányítja.
A budapesti tárgyaláson döntöttek az összeg felosztásáról is. Egyetértettek abban, hogy a támogatás legnagyobb része százharminc magyar hallgató egyetemi ösztöndíját fedezze. Mesterképzésre, doktori, posztgraduális képzésekre jelentkezhetnek magyar fiatalok, akik svájci egyetemeken szeretnék bővíteni ismereteiket. Öt év alatt több mint hatszázmillió forint jut az ösztöndíjakra, amelyekre pályázatot írnak ki a Budapesti Svájci Nagykövetség és az Oktatási és Kulturális Minisztérium közreműködésével.

A megállapodás értelmében kétmillió svájci franknak, vagyis több mint háromszázmillió forintnak megfelelő összeggel segíti a svájci állam az elkövetkező években a Collegium Budapest működését. A Collegium Budapest Egyesület 1991-ben külföldi kormányzati szervek és magánalapítványok támogatásával alakult meg magas szintű és nemzetközi részvételű tudományos kutatások támogatása céljából. A szervezet szabad kutatási lehetőséget biztosít a legkülönbözőbb tudományágak területén tevékenykedő kutatók számára, nemzetközi konferenciákat tart, nyilvános előadásokat szervez, ezzel a tevékenységével emelve a magyarországi tudományos élet nemzetközi tekintélyét. Évente több mint száz külföldi ösztöndíjas dolgozik a Collegium keretei között a társadalom- és természettudományok területéről egyaránt.

Egymillió svájci frank, vagyis több mint 155 millió forint jut a svájci állam felajánlása révén a 2007-2011 közötti időszakban az Andrássy Egyetem támogatására. Hiller István oktatási és kulturális miniszter svájci partnerével folytatott megbeszélésén megállapodás született arról is, hogy a fennmaradó 1.6 milliÓ svájci frank, vagyis majdnem kettőszázötvenmillió forint a magyar kultúra és a kulturális diplomácia lehetőségeit bővíti. A tervezett feladatok részleteit még a tavasszal egyeztetik a felek, csakúgy, mint a svájci felajánlás keretében támogatandó többi terület lehetőségeit.

A ma megszületett megállapodás része annak a csomagnak, amelynek keretében Svájc összesen egymilliárd svájci frank értékű támogatást ad az Európai Unióhoz nemrég csatlakozott tíz országnak, köztük hazánknak is. Az EU Bizottságával kötött megállapodást Svájcban a közelmúltban népszavazás is elfogadta, tehát a tervek szerint az év második felében elindulhatnak a svájci állam által támogatott programok az új tagállamokban, így Magyarországon is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok