2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Továbbra is ingyenes az érettségi minden középiskolás számára

2007. január 31.
Az állam az ingyenes vizsgázás lehetőségét továbbra is fenntartja a tanulói jogviszonyban állók vizsgáira vonatkozóan. Ugyanakkor nem lehet fenntartani azt a korábbi helyzetet, hogy az állam teljes körűen magára vállalja a többletköltségeket azoknál a vizsgázóknál is, akiknél a közoktatásból történő kilépés, a tankötelezettség megszűnése, illetve az érettségi vizsga első alkalommal történő teljesítése után az egyéni érvényesüléséhez kapcsolódóan, az állam által korábban ingyenesen biztosított vizsgán elért eredményüket továbbjavítani szeretnék, vagy pályaválasztásuk megváltozása miatt újabb állami vizsgát szeretnének tenni.

A vizsgadíj-köteles érettségi vizsgák a tanulói jogviszony után letett vizsgákra vonatkoznak, amikor az illető személy elégedetlen korábbi vizsgaeredményeivel, és a továbbtanulásához javítani szeretne korábbi teljesítményén; illetve a továbbtanulásához az érettségi bizonyítványában nem szereplő vizsgatárgyat választ, vagy a felvételi többletpontokért emelt szintű vizsgát kíván tenni pl. valamilyen nyelvből.

A vizsgadíjak vonatkozásában az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (továbbiakban OKÉV) vizsgadíj-emelési javaslattal élt az OKM részére 2006. novemberében:

Vizsgatárgy
Vizsgadíj 2007.
Két vagy több vizsgarészből álló vizsgatárgy vizsgája (az idegen nyelvek, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek vizsga kivételével):
12.000
Egy vizsgarészből álló vizsgatárgy vizsgája:
8.000
Az idegen nyelv, az informatika, az informatikai alapismeretek és a testnevelés vizsgái:
20.000

A 2007. évi - csak a térítésköteles vizsgák esetében - megnövelt vizsgadíjak a tényleges költségektől továbbra is jelentősen elmaradnak (a 2006. évben az OKÉV által megszervezett egy tantárgyi vizsgára jutó tényleges költség több mint 22.000 Ft volt). Így az állam a döntő többségében ingyenes vizsgák mellett, ennél a körnél is magára vállalja a költségek egy jelentős részét, csökkentve ezzel az érintett vizsgázók költségeit. A vizsgadíj emelése a kb. 120.000 vizsgázó közül mintegy 8-9000 főt érint, a többi vizsgázó vizsgái ingyenesek.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok