2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

1 milliárd forint összértékben újabb pályázatok indulnak a Reneszánsz Évben

2008. április 3.
"A Reneszánsz Év nemcsak egy programsorozat - bár ilyen horderejű és átfogó kulturális évadot még nem szervezett a minisztérium -, hanem számos nagy fejlesztés is elindul országszerte a reneszánsz gondolat jegyében" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter még az Év megnyitóján. A tárca a Reneszánsz Év - 2008 költségvetéséből a színvonalas megemlékezések és programok mellett 2,6 milliárd forintot biztosít kulturális fejlesztésre, mindenekelőtt a közművelődés és a művészetek külön támogatására.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázatok révén az évad középpontjába állítja a magyar közművelődést csakúgy, mint a tudományt, az irodalmat, a művészeteket, valamint hozzájárul ahhoz, hogy az ország különböző részein élő diákok felfedezhessék Magyarország reneszánsz értékeit.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ezért a februárban meghirdetett, 1.260.000.000 Ft összértékű, igen nagy érdeklődést kiváltó közművelődési és közgyűjteményi pályázatok után most 910.000.000 Ft összértékben újabbakat indít el, amelyek a városokat szólítják meg, tudományos konferenciák és kiadványok, illetve újító szellemű zenei, fotóművészeti, színházi és irodalmi művek létrejöttéhez teremtenek lehetőséget.

130 millió Ft összértékben hirdeti meg a tárca a Városok reneszánsza című pályázatot, amellyel köztéri képzőművészeti és iparművészeti alkotásokat és "Public Art" műalkotások vidéki nagyvárosokban való megjelenését kívánja támogatni. A pályázatok célja, hogy megszólítsa a városokat, és új köztéri, képzőművészeti és iparművészeti alkotások szülessenek.

A tudomány és technika a reneszánsz jegyében című pályázaton 150 millió Ft összértékben lehet támogatást elnyerni. A pályázatok célja egyrészt olyan konferenciák és tudományos kiadványok támogatása, amelyek segítenek feltérképezni Hunyadi Mátyás tevékenységét és a reneszánsz korát a legújabb tudományos ismeretek tükrében, másrészt pedig a reneszánsz gondolatiságához szorosan kötődő műszaki, technikai és közlekedéstörténeti emlékanyag megőrzése, hozzáférhetőségének biztosítása.

Az "Irodalmi reneszánsz"-ra 250 millió Ft-ot fordít a tárca, amely keretében egyrészt magyar irodalmi művek idegen nyelvre fordítását, másrészt olyan alkotások megszületését támogatja, amelyek új látásmóddal, irodalmi eszközökkel ábrázolják az új évezred "Mátyás királyát". Az "Irodalmi reneszánsz" pályázat harmadik eleme az ország irodalmi emlékházainak infrastrukturális fejlesztéséhez, új, közösségformáló színterek kialakításához nyújt segítséget.

Újító szellemű, de az európai reneszánsz történelméhez kapcsolódó színházi produkciók létrehozása, új magyar zenedarabok megalkotásának ösztönzése és támogatása, valamint fiatal zenei tehetségek és kulturális menedzserek külföldi képzésének támogatása a célja a Művészetek a reneszánsz évében című pályázatnak, amelyet 180 millió Ft összértékben hirdet meg a minisztérium. A "Camera Obscura" fotópályázat felhívás az általános és középisolásoknak, valamint amatőr és hivatásos fotográfusoknak a reneszánsz korból származó technika modern, mai felhasználására.

200 millió Ft összértékben lehet pályázni "Reneszánsz túrák" szervezésére. A pályázat célja, hogy a Reneszánsz Év - 2008 program keretében az ország bármely részén élő általános és középiskolás diákok, iskolai osztályok megismerhessék Magyarország reneszánsz emlékhelyeit és emlékműveit, valamint meghatározó múzeumi élményekkel gazdagodhassanak, és múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehessenek részt az év folyamán.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok