2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény a 2008/2009. évi tankönyvrendelésről

2008. január 28.
A közoktatásról szóló törvény felhatalmazza a kormányt a közoktatás információs rendszerének létrehozására, működtetésére, az adatszolgáltatás rendjének kialakítására az információs rendszer számára.
A törvény által kapott felhatalmazás alapján létrehozott informatikai rendszer 1999 óta működik, a tankönyvek adatainak rögzítésére évek óta program áll valamennyi tankönyvkiadó rendelkezésére. Évente 5-6 ezer féle (tan)könyvre vonatkozó adatot bocsátottak a kiadók a rendszer részére. Az adatok nyilvántartása lehetővé tette a hivatalos tankönyvjegyzék közzétételét, amely ma már csak elektronikus formában történik.

A feladatkör évekkel ezelőtt kibővült a tankönyvrendelés elektronikus bonyolításával is. Az elektronikus tankönyvrendelés idei kötelezővé tételét a több éve önkéntes alapon végzett iskolai tankönyvrendelési gyakorlat alapozta meg. 2007-ben már több milliárdos megrendelés-állományt kezelt a rendszer - intézmények önkéntes döntése alapján. Ennek a szolgáltatásnak a kötelezővé tételét írta elő a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény 2008. január 1-jétől hatályos módosítása.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium emellett tekintettel volt az Állami Számvevőszék által a közoktatási intézmények tankönyvellátási rendszerének ellenőrzéséhez fűzött ajánlásaira is. A tankönyvtámogatásra felhasznált évi 7 milliárd forint közpénz ellenőrzött megrendelési rendszer létrehozását igényelte. Ugyanakkor minden szülőnek - amennyiben gyermeke nem jogosult arra, hogy ingyenesen jusson hozzá a tankönyvekhez - meg kell vásárolnia a tankönyveket. Ezért szükségessé vált, hogy új előírások biztosítsák a tankönyvként forgalomba kerülő könyvek figyelemmel kísérésének lehetőségét, illetőleg megszigorítsák azokat a feltételeket, amelyek mellett a könyv tankönyvként forgalomba hozható.

Az Országgyűlés és az Állami Számvevőszék által előírt kötelezettségeket az Oktatási és Kulturális Minisztérium az érintettekkel hosszú hónapok során folytatott egyeztetéseket követően építette be a jogszabályok módosításába. A rendelkezés kellő időt biztosít ahhoz, hogy a hatálybalépése előtt jóváhagyott tankönyvek, illetve az oktatásban használt könyvek tekintetében az újonnan bevezetett előírásokat érvényesíteni lehessen.

2008. december 31-ig az adott (tan)könyvek értékesíthetők akkor is, ha nem felelnek meg az előírásoknak. A rendelkezés átmeneti szabályokat állapít meg a forgalmazók részére is annak érdekében, hogy a raktárkészleten lévő könyvek értékesítéséhez megfelelő idő álljon rendelkezésre.

A 2008/2009. évi tankönyvrendelés gyakorlatában nincsenek eddig nem használt, nem ismert elemek. A tankönyvrendelet szerint "az iskola megküldi a tankönyvrendelését a kiadóknak és a közoktatás információs rendszerének". A rendelés tehát nem közvetett; azt közvetlenül és egyidejűleg kapja meg az intézménytől a kiadó. A rendszer szolgáltatásának igénybe vétele semmilyen időveszteséggel nem jár. A tankönyvek elektronikus megrendelő portálja ingyenes szolgáltatás. A kiadók részéről a rendelés visszaigazolása már aznap elvégezhető. A jogszabály az intézmény érdekében behatárolja, hogy a rendelés megküldése után legkésőbb harminc napon belül a kiadó visszaigazolja a tankönyvrendelés elfogadását.

A minisztériumnak nincs jogosítványa (kis) kiadók tankönyvgyártásának megtiltásához. A tankönyvellátás biztonsága épp ellenkező intézkedéseket kényszerítene ki. A kis példányszámban megjelenő nemzetiségi, gyógypedagógiai, szakképzési szakmai tankönyvek kiadásának támogatását kell szorgalmaznia, melyek kiadását elsősorban a "kis" kiadók végzik.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok