2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

230 millió forintot kap telekvásárlásra a Dunaújvárosi Főiskola

2008. december 10.
A kormány szerdai döntése értelmében a Dunaújvárosi Főiskola 230 millió forintot kap telekvásárlásra – jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Dunaújvárosi Főiskola Sportcsarnokának, Konferencia Nagyelőadótermének valamint Hallgatói Szabadidő– és Fitness Centrumának avatási ünnepségén.
Hiller István példaértékűnek nevezte azt az összefogást, melynek eredményeképp a Főiskola Sportcsarnoka, Konferencia Nagyelőadóterme valamint Hallgatói Szabadidő- és Fitness Centruma megvalósult. A Dunaújvárosi Főiskola az egész ország számára példa lehet, hogy egy nagyon nehéz sorsú város, felsőoktatási intézmény hogyan tudott modern szemléletű, korszerű, színvonalas képzést megvalósítani. "Dunaújvárosban olyan szemlélet részesei lehetünk, amely nem csak a múltat tiszteli, és a hagyományokat veszi át, hanem a közeljövőre, a távolabbi jövőre is épít" -folytatta a tárcavezető.
 
Megemlítette azt is, hogy az elmúlt másfél évtizedben a felsőoktatásban mennyiségi változások mentek végbe. Míg a 90-es évek elején a felsőoktatási hallgatók száma 100 ezer fő volt, addig ma több mint 400 ezer hallgató tanul felsőoktatási intézményben. A mennyiségi változásra szükség volt, de emellett a színvonalemelés felé is nyitni kell: mennyiség helyett minőség, kvantitás helyett kvalitás. Hiller István hangsúlyozta, ezért tekintették át a felsőoktatás szerkezetét, a finanszírozást, a minőségbiztosítás rendszerét, valamint az infrastruktúrát.
Az elmúlt években mintegy 128 ezer négyzetméternyi alapterülettel bővült a magyarországi felsőoktatási intézmények területe.
 
A Dunaújvárosi Főiskola az elsők között lépett be az Oktatási Minisztérium PPP fejlesztési programjába. A Sport- és Rendezvénycsarnok, Konferenciaterem (PPP- konstrukcióban, nettó 772 millió forint összbefektetési költséggel), valamint a Hallgatói Szabadidő- és Fitnesz Centrum (PPP-konstrukcióban, nettó 438,8 millió forint összbefektetési költséggel) egy több éves, összesen 4 milliárd forintos fejlesztéssorozat befejező szakaszát jelenti. A fejlesztések 2004-ben kezdődtek. Először a Dózsa György úti kollégium újult meg, majd az A-épület vált modern campussá (40 új labor, 380 fős előadóterem, TV stúdió, könyvtár, látványpark). Ezután átadtak további két felújított diákszállót (összesen 400 férőhellyel, PPP-konstrukcióban, 1,2 milliárd forint megvalósítási költséggel).
A fejlesztések még nem fejeződtek be. A Dunaújvárosi Főiskola nyertese a TIOP pályázatnak, így újabb 3,2 milliárd forint értékben tovább fejlesztheti épületeit. Az a cél, hogy 2011-re a főiskola valamennyi épülete egy összefüggő területen koncentrálódjék, vagyis valódi campussá váljon.
A hallgatói létszám a rendszerváltás óta majdnem a tízszeresére emelkedett (1990-ben 577 fő, ma több mint 5000 fő). Az ide jelentkezők különösen vonzónak találják az erős gyakorlati képzést. Kiemelkedő az intézmény sportélete is: az Athéni Olimpia résztvevői közül 2004-ben tizenegy sportoló volt a Dunaújvárosi Főiskola hallgatója.
 
Budapest, 2008. december 10.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok