2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bologna Szeminárium - Hiller István előadása

2008. november 11.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter hangsúlyozta, Magyarország kilenc évvel ezelőtt azért csatlakozott a bolognai folyamathoz, hogy a felsőoktatás egységesebbé, átláthatóbbá, átjárhatóvá váljék, szolgálva ezzel a régió versenyképességét. Ezt a szakminiszter kedden Budapesten egy hivatalos Bologna-szemináriumon mondta.

Fotó: Gordon Eszter
 
Hiller István aláhúzta, a bolognai folyamatnak Magyarország úgy, ahogy eddig, a jövőben is aktív tagja lesz.
 
A bolognai folyamat előnyei - az átjárhatóság, nemzetközi összehasonlítás, mobilitás - sokkal jelentősebbek, mint a hátrányai - vélekedett.
 
A tárcavezető kitért arra is, hogy a bolognai folyamat országaiban, a transz-atlanti térségben és a dél-kelet-ázsiai országokban a felsőoktatás középpontjában a színvonal, a minőség áll. Az "agyelszívás" ma már nemcsak az Amerikai Egyesült Államok és Kanada felé irányul, hanem a dél-kelet-ázsiai térség felé is. Ma a legjelentősebb küzdelem a tudásért, az alkalmazható tudásért folyik, melynek színtere nemzetközileg is a felsőoktatás. Ezekkel a kérdésekkel a bolognai folyamat országainak szembe kell nézni.
 
Megemlítette, hogy Magyarországon a felsőoktatási hallgatók száma az elmúlt 15-20 évben megnégyszereződött. Ez a jelentős mennyiségi változás különböző kihívások elé állítja az egyetemeket, főiskolákat.
 
A magyar felsőoktatási rendszer átfogó korszerűsítésének öt alapvető kérdése van: a struktúrával, azaz a bolognai folyamattal összefüggő kérdések, a finanszírozás átalakításával kapcsolatos kérdések, a hallgatói juttatások, szociális kérdések köre, az akkreditáció, minőségbiztosítás és minőség-ellenőrzés kérdése, valamint az infrastruktúra korszerűsítése - folytatta a szakminiszter, hozzáfűzve, hogy az elmúlt években a magyar felsőoktatás szerkezete a bolognai folyamatnak megfelelően átalakult, bővült az infrastruktúra, átalakult a finanszírozás szerkezete.
 
Hiller István szerint Magyarország kilenc évvel a bolognai folyamatba való belépése után már rendelkezik olyan tapasztalatokkal, melyek alkalmasak bizonyos hibák kiküszöbölésére. Mint arra rámutatott, nemzetközi szinten is meg kell beszélni egyebek mellett olyan kérdéseket, hogy az alapképzésben részt vevő, azt elvégző, de a tanulmányaikat később folytatók milyen eséllyel indulnak a munkaerőpiacon, hogy szolgálja az innováció, kutatásfejlesztés ügyét a bolognai folyamat.
 
Emlékeztetett arra, hogy Ausztria és Magyarország nyerte el a jogot és lehetőséget arra, hogy 2010-ben közösen tartsa a bolognai folyamat értékelését és lezárását jelentű ünnepi konferenciát.
 
Hiller István a pénzügyi, gazdasági válságról szólva azt emelte ki, hogy a stabilizációs időszak után az oktatás, felsőoktatás kultúrával és innovációval való összekapcsolása megújulási lehetőséget jelenthet.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok