2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Eredményesek a tárgyalások az internetszolgáltatókkal

2008. június 24.
Az OKM reagálása a Napi Gazdaság "Milliárdos állami támogatás fesztiváloknak" címmel megjelent cikkére.
A lap fesztiválokról szóló - egyébként korrekt - összeállításában külön keretben ír arról, hogy a tárcának továbbra is terve, hogy az NKA bevételeit az internetszolgáltatások utáni járulékfizetéssel bővítené. Az alap járulékbővítéséről szóló törvényjavaslat azonban jelenleg átdolgozás alatt áll - többek között éppen az internetszolgáltatókkal történt június 12-i megállapodás miatt.

2008 tavaszán az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a vezető internet-szolgáltató vállalkozások, valamint a hírközlési civil szervezetek részvételével párbeszéd kezdődött a vállalkozások társadalmi felelősségvállalása jegyében a kultúra támogatása alternatíváinak kidolgozása, a kultúrához való hozzáférés támogatása és fejlesztése érdekében.
A párbeszéd eredményeként a közreműködők közösen fogalmazták meg az aláírt szándéknyilatkozatot, amelyben kifejezik készségüket arra, hogy aktív szerepet vállaljaknak a fenti célok megvalósításában. A további együttműködési szerződésekhez keretet adó szándéknyilatkozatot a kormányzati oldalról az oktatási és kulturális miniszter, az internet-szolgáltató vállalkozások és civil szervezetek részéről a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) - az 1300-1400 milliárd forintos piacot képviselő érdekvédelmi civilszervezet - új elnöke, Bölcskei Imre írta alá.

A nyilatkozat aláírása után a nyár folyamán a tárca minden szolgáltatóval egyenként tárgyal tovább az együttműködések konkrét formájáról és tartalmáról, így jó esélye van annak, hogy a megállapodásokat már a Parlament őszi ülésszaka előtt meg lehet kötni. A miniszter kijelentése szerint ezek a támogatások az NKA-nak jelentenek majd bevételt és egyes kulturális projektek támogatására adnak lehetőséget. A tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a támogatási szerződések megszületése egyúttal azt is jelenti, hogy nem terhelik kulturális járulékkal ezt a szférát.

A tárgyalások első eredménye már meg is született, hiszen a tárca és a Pannon közötti megállapodás értelmében idén a cég volt a Múzeumok éjszakája főtámogatója. Az együttműködésnek köszönhetően az eddigieknél lényegesen nagyobb összeget lehetett az esemény kommunikációs kampányára fordítani, ami hozzájárult a korábbi látogatói csúcs megdöntéséhez. A Múzeumok éjszakája összköltségvetése a Pannon támogatásának köszönhetően idén szintén rekordot döntött, hiszen elérte az 55 millió forintot.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok