2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fiatal magyar kulturális követek Németországban

2008. december 11.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter és a Robert Bosch Alapítvány képviselői együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek köszönhetően a „Kulturális menedzserek Közép- és Kelet-Európából” elnevezésű program keretében fiatal magyar kulturális menedzserek utazhatnak Németországba.
A Robert Bosch Alapítvánnyal megkötött egyezség alapján tehetséges magyar fiatalok juthatnak el Németországba tapasztalatot és tudást szerezni. A kulturális diplomáciával foglalkozó fiatalok számára ez kitűnő lehetőség a fejlődésre, a kulturális kapcsolatok kialakítására és hazánk kultúrájának bemutatására - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter az egyezmény aláírásakor. A pályázatot - az egyezmény kidolgozását megelőző több hónapos szakmai munkát követően - 2009 elején írják ki.
 

Fotó: Gordon Eszter
 
"E megkötött egyezménynek 2008 végén más üzenete is van" - hangsúlyozta a tárcavezető. Ez a szerződés is azt mutatja, hogy a nemzetközi pénzügyi válság idején az oktatásba, a kultúrába és az innovációba kell fektetni, az jelenti a jövőt. Magyarország számára ez a krízis kényszer és lehetőség egyben. Ha hazánk végre tudja hajtani a struktúraváltást, eredményesen fejleszti az oktatás, kultúra és az innováció hármasát, akkor a nemzetközi pénzügyi válság után előnnyel indulhat a többi országgal szemben - folytatta. A Robert Bosch Alapítvány és az Oktatási és Kulturális Minisztérium együttműködése sem az országok közvetlen kulturális jelenlétére alapoz (rendezvény, kiadvány stb.), hanem igazi befektetés a jövőbe: tehetséges magyar fiatalok kapnak lehetőséget, hogy több mint egy év után széles látókörrel, komoly tapasztalatokkal és európai kapcsolatrendszerrel térjenek haza.
 
Joachim Rogall, a Robert Bosch Alapítvány képviselője szerint "nem meglepő, hogy Magyarország vállalja az éllovas szerepét ebben a kulturális együttműködésben", hiszen az ország életében mindig kiemelkedő szerepet töltött be a kultúra, és a magyar-német együttműködés is hagyományosan jó.
 
 
Az aláírt szerződés szerint - a Robert Bosch Alapítvány "Kulturális menedzserek Közép- és Kelet-Európából" elnevezésű programja keretében - fiatal magyar kulturális nagykövetek tanulhatnak, dolgozhatnak Németországban az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs 2010 program évében. A fiatal magyar kultúrmenedzserek elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek német kulturális intézményekben, ahol nem csak lehetőségük, hanem feladatuk is, hogy hazánk kultúráját bemutassák. A 13 hónapos ösztöndíj során a fiatalok többhetes, gyakorlati továbbképzésen is részt vesznek, melynek végén nemzetközi kulturális menedzsment szakértői minősítést szereznek. A programra olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező pályázók jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek kulturális szervezési tapasztalatokkal, és a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolását, a kulturális politikát választották jövőbeni hivatásuknak.
 
A 2009/10-es programévben összesen 14 ösztöndíjas kap meghívást Németországba Közép-, Kelet- és Dél-Európából. Ebből három fő részvétele a magyar fél támogatásával valósul meg. A kulturális menedzserek 1000 euró összegű havi ösztöndíjban részesülnek. Emellett a program fedezi az utazási, biztosítási és szemináriumi költségeket is.
 
 
Budapest, 2008. december 11.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok