2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fontos az egész életen át tartó tanulás

2008. december 3.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az oktatás, a kultúra és az innováció egységében látja a pénzügyi, gazdasági válságból kivezető utat. Ezt a tárcavezető szerdán, Budapesten, a Hatodik Nemzetközi Felnőttoktatási Konferencia Pán-Európai Előkészítő Konferenciáján jelentette ki.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István, aki latinul is köszöntötte a konferencia résztvevőit, hangsúlyozta, "hinni kell az emberi kreativitás, a szorgalom, a tehetség, a humánerőforrás lényegében. Tudásból, képzésből, önnön energiánk mások segítségével történő kiaknázásából lehet és kell megújulni". Innováció, kultúra, oktatás és képzés: "ez a modern világ" - vélekedett.

A politikai döntéshozók most még a napi problémák megoldásával vannak elfoglalva, de előbb-utóbb a pénzügyi, gazdasági válságból kivezető utat keresik majd - mutatott rá. A szakminiszter őszinte híve a folyamatban gondolkodásnak, annak, hogy a múlt lehetőségeit, a jelen tapasztalatait tudjuk alkalmazni a jövőre. Ugyanakkor aláhúzta, "a történelem nem szakácskönyv, nem receptgyűjtemény": korábbi válságok tanulmányozása nem jelent megoldást. A válság utáni időszakban semmi nem működik majd úgy, mint előtte - fűzte hozzá.

Mint kiemelte, a különböző országok gondolkodóinak, döntéshozóinak együttesen kell felismerniük, hogy változtatásra van szükség. "Változz, és akkor sikeres leszel"!

Kitért arra is, a magyar nemzet tehetsége, sokoldalúsága, bonyolult, összetett, de csodálatos kultúrája, innovatív-készsége, kreativitása lehetőséget ad a megújulásra. Jelenleg a magyar oktatás egészének korszerűsítése, teljes átalakítása zajlik - folytatta.

Hiller István szólt arról is, hogy Magyarország és az UNESCO kapcsolata sikeres, és dolgoznak azon, hogy még eredményesebb legyen. Magyarország szorgalmazza az egész életen át való tanulás nemzeti stratégiájának kidolgozása nyomán a nemzetközi döntéshozók közötti szoros kapcsolat kialakítását.

Fotó: Gordon Eszter



Magyarországon már hagyománya van az UNESCO-hoz kötődő, magas szintű nemzetközi konferenciák megrendezésének. Az első a világ tudományos közéletének hagyományos budapesti találkozója volt, 1999-ben. 2003 óta pedig az UNESCO kétévente itt, Budapesten, a tudomány mai szerepéről folytatott világfórumokon adja át tudományos díjait. Magyarország legközelebb 2009 novemberében rendezi meg a Tudományos Világfórumot, amely nemcsak az első Tudományos Világkonferencia 10 éves jubileumi eseménye lesz, hanem a világ tudósainak és tudományos ismereteinek XXI. századi stratégiai szerepét hivatott megvitatni.

2002-ben Budapest adott otthont az UNESCO Világörökség Bizottság (World Heritage Committee) 26. ülésszakának. Az akkor elfogadott, úgynevezett "Budapesti Nyilatkozat" (Budapest Declaration) máig meghatározó jelentőségű a "Világörökség" védjegy, illetve a világörökségi listán szereplő helyszínek megfelelő kezelésében.

Az 1997-ben Hamburgban megrendezett V. Nemzetközi Felnőttoktatási Konferencia mottója, a "Felnőttoktatás kulcs a 21. századhoz" paradigmaváltást jelent a felnőttképzésben.

Az 1997-es hamburgi konferencia egyik magyarországi eredményeként született meg 2001-ben a felnőttképzési törvény, amely a felnőttek tanulását állampolgári jogként deklarálta, és magában foglalja a felnőtt tanulók védelmét is.

A Hatodik Nemzetközi Felnőttoktatási Konferencia (CONFINTEA VI) és a 2009-es brazíliai világkonferenciát előkészítő munkacsoport a fő hangsúlyt a felnőttoktatás helyzetének extenzív bemutatása helyett a jövő feladataira, a politikai következtetésekre kívánja helyezni.

A megtárgyalandó témák között szerepel a felnőtt írástudatlanság, a migráció, a kulturális sokszínűség kérdése, a demokrácia és a civil társadalom, valamint az életesélyek és a munka világa.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok