2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Haydn-év: példa nélküli osztrák-magyar együttműködés

2008. október 29.
"A Haydn-év 2009 legjelentősebb közép-európai emlékéve lesz" - jelentette ki Csák Ferenc, a tárca kultúráért felelős államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyen Burgenland tartomány tanácsosával, Helmut Bielerrel közösen számoltak be az évaddal kapcsolatos osztrák-magyar együttműködésről.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

2009-ben, halálának 200. évfordulóján, Joseph Haydn-ra emlékezik a világ, így Magyarország is. A zeneszerzőről szóló jubileum 2009-ben a legjelentősebb közép-európai emlékévnek ígérkezik, hiszen Haydn ma a legnagyobbra értékelt, a zenetudósok által legintenzívebben kutatott zeneszerző, aki több mint 30, művészileg termékeny évet töltött Magyarországon. A Haydn-év éppen ezért közös osztrák és magyar jubileumi év lesz, melyet az osztrák Joseph Haydn Burgenland GmbH és a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája koordinál.

"Az oktatási és kulturális tárcának a kezdetektől fontos volt a Haydn-év. Nemcsak azért, mert Haydn személyisége jelentős, hanem mert az érintett régiók együttműködéseik révén az elmúlt évek során összeforrtak" - mondta Csák Ferenc hozzátéve, hogy Eszterháza és Kismarton fontos kulturális helyszínek, amelyeket Haydn személye is összeköt, és így az évad során is közösen tudnak megjelenni.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a hazai Haydn-évnek két fókusza lesz, az egyik május végén, a másik pedig a nyári időszakban.

Csák Ferenc hangsúlyozta, hogy várhatóan januárban aláírják a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója I. ütemének támogatási szerződését is - így már a közeljövőben lehetővé válik, hogy ott a kismartoni kastélyhoz hasonlóan méltó körülmények között tarthassanak rendezvényeket.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a két régió együttes fellépésén és közös kommunikációján túl a magyar fél Londonban, Brüsszelben és New Yorkban is szervez programokat a Haydn-év kapcsán.

Az osztrák és magyar fél közötti kiváló együttműködés újabb példája volt, amikor a sajtótájékoztató végén Helmut Bieler tanácsos átadta Csák Ferencnek az Armida című opera eredeti partitúráját, melyet Haydn I. Miklós megrendelése szerzett. A kölcsönkapott ritkaságot a Magyar Nemzeti Múzeumban állítják majd ki.

Fotó: Gordon EszterA programsorozatnak hazai kötődése is van, különös tekintettel arra, hogy Haydn zenei örökségére építve rendezik meg minden évben a "Kastélykoncertek Eszterházán" koncertsorozatot a fertődi Esterházy-kastélyban, amely program 2008-tól szintén a Hungarofest KLASSZ Zenei irodájának a koordinálása alá került.

A Haydn emlékév előkészítését a KLASSZ Zenei Iroda 2008 tavaszán kezdte el, ennek keretében hívtak össze egy neves zenei és kulturális szakemberekből álló Tanácsadó Testületet, amely a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodájának koordinálásával valósítja meg a 2009-es év koncepciójának és programjainak összeállítását. A Haydn Tanácsadó Testület munkájában olyan jelentős szakemberek vesznek részt, mint a nemzetközileg elismert Haydn szakértő Somfai László, a Bartók Rádió adófőszerkesztője Farkas Zoltán, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Batta András. A részletes programtervezet 2008 szeptemberére elkészült, a magyar programok hivatalos bejelentésének időpontja 2008. november 26. A hivatalos bejelentés napján egy esti díszelőadás keretében a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Haydn L'isola disabitata című operája hangzik majd el az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével.

Fotó: Gordon Eszter

A Haydn-év 2009 programsorozata magas színvonalú, különböző művészeti ágakat felölelő rendezvényekből áll, amelyek nemzetközi viszonylatban is kiemelkednek. A programok között a szakmai elit mellett a klasszikus zenét szerető közönség, és a fiatalok is megtalálják a számukra érdekes kapcsolódási pontokat. A jubileumi programot a Haydn témában, illetve az adott kor tekintetében érintett, kulcsfontosságú partnerek, egyéb kulturális intézmények, szervezetek programjavaslatai alapján alakította ki a Haydn Tanácsadó Testület. A Haydn-év 2009 eseményei által megismerhetővé válik Haydn egész munkássága, különös tekintettel a Magyarországon töltött időre, az Esterházy család, illetve a kor, amelyben Haydn élt és alkotott. A programoknak két fontos központja van: a Haydn életében kiemelkedő szerepet játszó fertődi Esterházy-kastély és a régió, valamint Budapest. Eszterháza az exkluzív koncert-kuriózumoknak ad helyet (Malcolm Bilson, Orchestra of the Age of Enlightenment, Mosaiques-vonósnégyes, Tomasini-vonósnégyes), míg Budapest a széles tömegeket megszólító kulturális események helyszíne: Múzeum+ Haydn-nal a Szépművészeti Múzeumban, Haydn Maraton a Millenárison crossover koncertekkel, "Haydn fejének" misztikus története a Bárka színház előadásában.

Fotó: Gordon Eszter

A Haydn-év legkiemelkedőbb rendezvénye május 31-e, Haydn halálának 200. évfordulója. Ezen a napon a világ koncerttermeiben, így Magyarország több nagyvárosában (például Budapest, Sopron, Esztergom, Pécs, valamint Balatonfüred) és Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is felcsendül Haydn A teremtés című oratórikus műve. Az egész országot átfogó koncertsorozat ezúton kapcsolódik az osztrák kezdeményezésű nemzetközi projekthez, a World Creation Day-hez.

A KLASSZ Zenei Iroda ezen a napon - együttműködésben a Magyar Televízióval - Haydn Maratont tervez a Millenárison. A maraton keretében déltől éjfélig Haydn koncertek szólnak, a klasszikus zene keveredik más zenei műfajokkal, szimfonikus zenekarok, kisebb formációk, nagy egyéniségek lépnek fel, zenés gyerekprogramok szórakoztatják a legkisebbeket, és a fiatalokat. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Millenáris rendezvényeit a 4-es, 6-os "Zene villamos" köti majd össze. A zenei iroda célja ezzel a nagyszabású programmal, hogy ezen a napon minél több embert érjen el, és mozgasson meg a zene által.


Közös osztrák-magyar projektek

A KLASSZ Zenei Iroda márciusi megalakulása óta tárgyal az osztrák és más külföldi (például: Brühli Kastélykoncertek, Internationale Haydn-Biennale Flandern) partnerekkel a Haydn-évről. A tárgyalásainak eredménye számos közös program mellett az, hogy az osztrák Joseph Haydn Burgenland GmbH és a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája, mint a Haydn-év osztrák és magyar jubileumi év koordinátorai, együttműködnek a másik fél programjainak népszerűsítésében hazájukban és a nemzetközi színtéren is.

A legfontosabb közös projektek Haydn halálának 200. évfordulójához (2009. május 31.) kapcsolódnak:
  • Fischer Ádám és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertje
    Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Adám vezényletével "A teremtés" című oratóriumot adja elő a kismartoni Esterházy-kastélyban 2009. május 31-én 11.00 órakor, majd ezt követően Eszterházán , ahol egyebek mellett a híres "Búcsúszimfónia" is felcsendül majd.
  • World Creation Day
    Magyarország több nagyvárosa: Budapest, Sopron, Esztergom, Pécs és Balatonfüred is kapcsolódnak 2009. május 31-én az osztrák World Creation Day kezdeményezéshez, amelynek keretében a világ minden részén felcsendül Haydn "A teremtés" című oratóriuma. Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus szólaltatja meg a művet. Az előadás szimbolikus jelentőségű, hiszen a Zeneakadémia ezzel a koncerttel zárja be kapuit az épület 2 évig tartó rekonstrukciója előtt.
  • EBU közvetítések
    Május 31-én az EBU (European Broadcasting Union) élőben közvetíti Eszterházáról az Akademie für Alte Musik koncertjét (12.00 óra), az Orfeo Zenekar koncertjét felvételről, az Academy of Ancient Music programját Kismartonból és egy bécsi koncertet is.
  • Haydn Maraton és az MTV
    A Magyar Televízió is hozzájárul a közös osztrák-magyar együttműködéshez: május 31-én a Millenáris Parkban zajló Haydn Maraton közvetítése mellett a Televízió élő kapcsolással, bejátszásokkal jelentkezik Kismartonból is.
  • Kastélykoncertek Eszterháza 2009
    Az eisenstadti Haydn Festival 2009. július 25-én, szombaton vendégszerepel Fertődön, ezt szeptemberben Eszterháza vendészereplése követi Kismartonban. A közös osztrák-magyar koncerteket a szervezők együtt hirdetik, valamint közös kommunikációval szólítják meg az érdeklődőket.
  • Marketing és Pr
    A programkooperációk mellett mindkét fél meghirdeti egymás programjait a saját kiadványaiban is. Az osztrák fél programjai olvashatóak a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Iroda kiadványaiban, a magyar programok pedig az osztrák fél havonta 500 ezer példányszámban megjelenő magazinjában, melyet nem csak Ausztriában, hanem Németországban is terjesztenek.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok