2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István emlékplakettet kapott Szombathelyen, ahol ma folytatta az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetését

2008. március 18.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program országos vitasorozatának mai állomásán, Szombathelyen, a Savaria Egyetemi Központban az „Intézményrendszer – mérés-értékelés” című szakmai konferencián tartott előadást.
A szaktárca vezetője kiemelte a program esélyegyenlőségi célkitűzéseit: "Bár az országban a különböző problémák regionálisan másként jelentkeznek, közösen kell gondolkodnunk, mert egy hazához tartozunk, közös a felelősség." A pedagógusok munkájának elismerése kapcsán Hiller István hangsúlyozta: "Akkor tudunk sikeres közoktatási programot megvalósítani, ha megnyerjük a pedagógusokat, s munkájuk presztízsét növeljük. Szükségünk van tapasztalataikra, nélkülük nem lehet sikeres ez a közoktatási program."
 
Tóth Tiborné az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program miniszterelnöki megbízottja - egyebek között - azt mondta, hogy esélyteremtő közoktatást szeretnének megvalósítani a minőségi elvek mentén.
A konferencián a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora "Az egyetem alapításáért" elnevezésű emlékplakettet adott át Hiller István oktatási és kulturális miniszternek.
 
Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program a magyar közoktatás megújítását célzó intézkedések sora. Célja: a koragyermekkori készségfejlesztés kiterjesztése, a szegregáció visszaszorítása, a kollégiumhálózat modernizációja, tehetséggondozó intézményhálózat kialakítása, a pedagógusok megfelelő ösztönző-rendszerének kialakítása, a közoktatási intézmények mérés-értékelése, illetve a közkultúra megújítása.
 
A programot március 4-én szakmai konferencián ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Ezután azonnal megkezdődött a társadalmi egyeztetés szakmai, érdekképviseleti és civil szervezetekkel. A szaktárca vezetője március 6-án a Pedagógusok Szakszervezete, március 7-én a Kollégiumi Szövetség vezetői előtt ismertette a program részleteit. Mindkét szakmai szervezet támogatásáról biztosította az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programot. Arató Gergely, az OKM államtitkára pedig részt vett az Országos Köznevelési Tanács ülésén, ahol megállapodtak abban: a tanács a következő, április 17-ei ülésén megvitatja a programot, annak országos társadalmi egyeztetése után.
 
Hiller István holnap a Magyar Védőnők Országos Egyesületével, a Nevelési Tanácsadók Egyesületével és az Óvónők Országos Szövetségével egyeztet a programról. Március 25-én Veszprémben ismerhetik meg a pedagógusok, oktatáspolitikusok az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program elemeit. Hiller István részvételével március 26-án Szekszárdon a közművelődés, közkultúra, március 27-én Szegeden az integráció, április 10-én Székesfehérvárott pedig a korai fejlesztés kérdései kerülnek megvitatásra.
 
Április 5-én Budapesten a "Pedagógus hivatás megbecsülése" című konferencián zárul az Új tudás - Műveltség Mindenkinek program társadalmi, szakmai vitája.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok