2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István megnyitotta a Biztonságos iskoláért konferenciát

2008. június 5.
Az esemény megnyitóján a miniszter bejelentette, hogy a tárca jövőre 15 milliárd forint pluszforrást biztosít közoktatási tartalomfejlesztésre. A tordasi iskolaigazgató kinevezésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Hiller István arra kérte az érintett önkormányzatokat, vizsgálják felül az iskolaigazgató kinevezését.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

"Azért vagyunk ma itt, hogy az ország legkülönbözőbb pontjairól érkezett oktatási szakemberek, kutatók, pedagógusok segítségével javaslatokat fogalmazzunk meg a biztonságos iskolák kialakítására, az iskolai erőszak megfékezésére" - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által szervezett konferencia megnyitóján.
"Az iskolai erőszak nem újkeletű probléma, folyamatosan jelen van az egész világon, a legkülönbözőbb országokban és oktatási rendszerekben. Nemcsak az oktatás problémája ez, hanem a társadalom egészéé. Nagyon nehéz megnyugtató választ adni, de az oktatási tárca már több lépést tett az elmúlt hónapokban" - folytatta Hiller István.

"Néhány hónappal ezelőtt jeles oktatási szakértőkből, kutatókból és pedagógusokból álló bizottságot kértem fel, vizsgálják meg az iskolai erőszak problémáját, és javaslatot dolgozzanak ki, amely révén biztonságosabbá tehetők az iskolák. A javaslat elkészült, s mindenki számára hozzáférhető a minisztérium honlapján" - jelentette be a tárca vezetője, és hozzátette: "A szakértők állásfoglalásával teljes mértékben egyetértek."
A miniszter beszédében kiemelte, hogy nem a félelemkeltés, nem a büntetéstől való félelem a megoldás: "A diákok, a szülők és a pedagógusok iskolán belüli és iskolán kívüli együttműködését kell a középpontba helyezni, hogy együttes erővel olyan közösséget, olyan légkört alakítsanak ki, amelyben színvonalas, jó hangulatú és biztonságos oktatást kaphatnak a gyermekeink."

Hiller István szerint az együttműködésre az utóbbi napok is példát szolgáltak. Néhány napja a parlament nagy többséggel, ellenzéki és kormánypárti képviselők támogatásával megszavazta az esélyegyenlőséget biztosító közoktatási törvénymódosító javaslatot, amely több intézkedéssel segíti az iskolák biztonságának megerősítését. Ez is jelzi, hogy egyeztetéssel, konstruktív, szakmai vitával tehetünk a magyar oktatásügyért, pártállástól függetlenül.
"Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program is középpontba helyezi a biztonságos iskola kérdését. A nagy társadalmi és szakmai támogatással rendelkező program részeként a közoktatás tartalomfejlesztésére, az oktatás biztonságának és színvonalának emelésére a jövő évben 15 milliárd forinttal többet fordítunk, mint idén" - hangsúlyozta a miniszter.

Beszéde végén Hiller István arra kérte a megjelent pedagógusokat és oktatási szakértőket, hogy a konferencia alatt osszák meg egymással pozitív és negatív tapasztalataikat, tudásukat, ismereteiket, hogy közösen olyan iskolai rendszert alakíthassanak ki, amelyben a szülő teljes nyugalommal engedi el gyermekét egy nyugodt, biztonságos, színvonalas iskolába.

Fotó: Gordon Eszter

A megnyitó után Hiller István újságíróknak elmondta: bár a tordasi iskolaigazgató kinevezése teljes mértékben a tordasi és gyúrói önkormányzat hatáskörébe tartozik, mégis magánemberként, történelemtanárként és a magyar oktatás egészéért felelős személyként arra kéri a képviselőtestületeket, vizsgálják felül döntésüket. "Aki SS-egyenruhát visel, az szimbolizál. A Waffen-SS egyenruhája a világon mindenütt a fasizmus, a náci hadsereg szimbóluma. Ilyen egyenruhában tetszelgő, zavaros gondolatokat leíró ember egy iskolai közösség vezetésére nem alkalmas" - mondta a minisztérium vezetője. A miniszter kiemelte, hogy egyetértett az egyházi fenntartású oktatási intézmény azon döntésével, amellyel megszüntette a pedagógus munkaviszonyát.

A Biztonságos iskoláért konferencián délelőtt Dr. Aáry Tamás-Lajos, Dr. Loránd Ferenc, Dr. Ranschburg Jenő tartottak előadásokat az iskolai erőszakkal kapcsolatban. Délután négy szekcióban vitathatják meg szakemberek és pedagógusok a tapasztalataikat. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a konferenciát követően tanulmánykötetben jelenteti meg a konferencián elhangzottakat, a megfogalmazódott ajánlásokat, véleményeket.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok