2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: "Megállapodtunk a vezető internet-szolgáltatókkal"

2008. június 12.
"Tanulságos és sikeres tárgyalássorozaton vagyunk túl" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnökével, Bölcskei Imrével a kultúratámogatási alternatívák lehetőségeiről folytatott párbeszédük eredményeként egy szándéknyilatkozatot írt alá. A tárca a közeljövőben ennek szellemében állapodik meg majd egyenként a szolgáltatókkal a konkrét együttműködésről.
2008 tavaszán az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a vezető internet-szolgáltató vállalkozások, valamint a hírközlési civil szervezetek részvételével párbeszéd kezdődött a vállalkozások társadalmi felelősségvállalása jegyében a kultúratámogatás alternatíváinak kidolgozása, a kultúrához való hozzáférés támogatása és fejlesztése érdekében.
"Tanulságos és sikeres volt a tárgyalássorozat, a résztvevők végig konstruktívak voltak. Miután a szolgáltatók nyilvánvalóvá tették, hogy készek a nemzeti kultúra támogatására, már csak a pontos formát kellet megtalálni ahhoz." - mondta a tárgyalásokról Hiller István.

A párbeszéd eredményeként a közreműködők közösen fogalmazták meg a most aláírt szándéknyilatkozatot, amelyben kifejezik készségüket arra, hogy aktív szerepet vállaljaknak a fenti célok megvalósításában. A HÉT a közelmúltban a közgyűlésén tárgyalt, szavazott és döntött az aláírásról.
A további együttműködési szerződésekhez keretet adó szándéknyilatkozatot a kormányzati oldalról az oktatási és kulturális miniszter, az internet-szolgáltató vállalkozások és civil szervezetek részéről a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) - az 1300-1400 milliárd forintos piacot képviselő érdekvédelmi civilszervezet - új elnöke, Bölcskei Imre írta alá.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A nyilatkozat aláírása után a nyár folyamán a tárca minden szolgáltatóval egyenként tárgyal tovább az együttműködések konkrét formájáról és tartalmáról, így jó esélye van annak, hogy a megállapodásokat már a Parlament őszi ülésszaka előtt meg lehet kötni. A miniszter kijelentése szerint ezek a támogatások az NKA-nak jelentenek majd bevételt, és egyes kulturális projektek támogatására adnak lehetőséget. A tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a támogatási szerződések megszületése egyúttal azt is jelenti, hogy nem terhelik kulturális járulékkal ezt a szférát.

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács tagjai többek között:
Antenna Hungária Zrt., Ericsson Magyarország Kft., GTS-Datanet Távközlési Kft.,
Invitel Távközlési Zrt., Magyar Posta Zrt., Magyar Telekom Nyrt., Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, Pannon GSM Zrt., UPC Magyarország Kft., Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok