2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István augusztus végéig várja a tájékoztatást ukrán partnerétől a kárpátaljai magyar kisebbséget érintő konkrét lépésekről

2008. augusztus 1.
Folytatódik a Hiller István oktatási és kulturális miniszter által kezdeményezett szakmai egyeztetés az ukrajnai magyar iskolák ügyében: a tárca vezetője ukrán partnerének írt újabb, 2008. július 31-i levelében kérte, hogy Ivan Vakarcsuk ukrán oktatási és tudományügyi miniszter augusztus végéig adjon tájékoztatást a kárpátaljai magyar kisebbséget érintő konkrét lépésekről.
Mint ismeretes, az új ukrán oktatási rendelet szerint a magyar kisebbségi iskolákban 2008 szeptemberétől minden fontosabb tárgyat ukránul kell oktatni, ez pedig néhány éven belül a kárpátaljai magyar iskolarendszer felszámolásával, az asszimiláció felgyorsulásával jár. Az adott probléma hosszú ideje napirenden szerepel különböző szintű ukrán-magyar együttműködésünkben, így például a kisebbségi vegyes bizottság ülésein is rendszeresen felmerült. A kárpátaljai magyar kisebbség képviselői kérték, hogy az ukrán nyelv oktatásának feltételeit figyelembe véve állítsák össze számukra a teszt követelményeit, vagyis azt kérjék számon, aminek az oktatását az állam biztosította. Ez a kérdés hangsúlyosan szerepelt Sólyom László 2008. januári látogatása során is.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2008. június 25-i levelében felhívta Ivan Vakarcsuk ukrán oktatási miniszter figyelmét a problémára, s egyúttal szakmai egyeztetést kezdeményezett.
A miniszter által kezdeményezett szakmai egyeztetésre 2008. július 16-án, Kijevben került sor. A magyar tárgyalódelegációt Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára vezette. A tárgyalásokon a magyar fél kiemelte, hogy - figyelembe véve országaink között megkötött kisebbségek jogait biztosító egyezményt - alapvetően fontosnak tartjuk, hogy hosszú távon biztosítsák a magyar tannyelvű iskolák végzőseinek számára az esélyegyenlőséget az érettségi és Kárpátalja felsőoktatási intézményeibe történő felvételi vizsgák kapcsán.

Hiller István ukrán partnerének írt újabb, 2008. július 31-i levelében a kijevi megbeszélésen elhangzottakat megerősítve kérte, hogy Ivan Vakarcsuk augusztus végéig adjon tájékoztatást a kárpátaljai magyar kisebbséget érintő konkrét lépésekről. Arról, hogy milyen lépéseket kíván tenni az ukrán Oktatási és Tudományügyi Minisztérium annak érdekében, hogy a magyar tannyelvű oktatás, mint kisebbségi jog csorbítatlanul megmaradjon, valamint, hogy van-e mód a tárgyban született rendeletnek a kisebbségi oktatás javítását célzó korrekciójára, és ha igen, milyen megoldást, illetve intézkedéseket javasol. A miniszter hangsúlyosan kérte ukrán partnerét, hogy kísérje figyelemmel a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás helyzetét.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok