2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: célunk, hogy 2013-ra minden könyvtárban legyen számítógép és internet

2008. július 24.
A könyvtárosok és könyvtárlátogatók nélkül nincs igazi értéke a milliós támogatásoknak - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 40. Vándorgyűlésének megnyitóján, Szombathelyen. A háromnapos rendezvény alatt átfogó és hangsúlyos elemzést kap a 21. század kreatív társadalmának könyvtára.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

"A modern világról sokat és sokféleképpen beszélnek. Szerintem a modern világ elsősorban az információról és a tudásról szól, és arról, hogyan szerzi meg ezeket az ember: van, aki könyvekből jut hozzá, mások pedig fájlokból" - mondta beszédében Hiller István.

Megállapítását adatokkal is alátámasztotta: a magyar könyvtárakban 2001 és 2007 között átlagosan 29%-kal nőtt a regisztrált olvasók száma, 14%-kal a könyvtárhasználatok, s több mint 9-szeresére a távhasználók száma.

"Az, hogy a könyvtárak 62%-ában van számítógép és 59%-ában internet, inkább azt mutatja: ebben az irányban további fejlesztések szükségesek. Mindent el fogunk követni, hogy 2013-ra 100 százalékosak legyenek ezek a számok" - tette hozzá a miniszter.

Fotó: Gordon Eszter

Hiller István a könyvtárosok vándorgyűlésén beszámolt arról is: a közelmúltban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatot hirdetett az "Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér" cím elnyerésére. A maximális igényelhető összeg pályázónként eléri a 200 ezer eurót (majdnem 46 millió forint). Szintén európai uniós forrásokat lehet elnyerni a TIOP keretén belül a könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastrukturális fejlesztésére. A támogatás tervezett keretösszege 2008-ban 1,394 milliárd forint, három évre összesen 3, 8 milliárd forint.

A miniszter szerint ezek a pályázatok is segítenek megteremteni annak a lehetőségét, hogy az embereknek legyen hol találkozniuk, beszélgetniük, információkat szerezniük: "De a milliók mit sem érnek az ember nélkül, a hozzáértés és a könyvtárosokra jellemző sajátos emocionális viszony nélkül."

Fotó: Gordon Eszter

Háttér
Az 1935-ben megalakult Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete történeti jogutódjaként a Magyar Könyvtárosok Egyesülete az egyik legrégebben működő civil szervezet. Mintegy kétezer fős egyéni tagsága és 60 fős testületi tagsága területi és szakterületi szervezetekben működik, szervezeti és központi tevékenységek során valósítja meg az egyesület célkitűzéseit. Ezek közül elsőként kell megemlíteni a könyvtárosok társadalomban betöltött szerepének erősítését. Ezt a célt szolgálják a szervezetek, a szekciók programjai csakúgy, mint az elnökség által szervezett rendezvények, amelyek közül kiemelkedik az évenkénti rendszerességgel megtartott vándorgyűlés. Az egyesület további fontos célja a könyvtáros hivatás legmagasabb szakmai és erkölcsi színvonalra emelése, ennek érdekében az MKE folyamatosan szerepet vállal a magyar könyvtárügy stratégiai irányainak kijelölésében, jövőképének alakításában.

Ez évi vándorgyűlésünk témájának és egyben fő címének megválasztása "A könyvtárak örök reneszánsza" két szempontból is indokolt, aktualitása kézenfekvő. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete egyrészt vándorgyűlésével tiszteleg a reneszánsz előtt, melynek eszmevilágából a humanitás-elv etikai kódexünknek és intézményeinknek is töretlenül vallott sajátossága. Másrészt a cím határozottan utal a reneszánsz fogalom "megújulás" jelentésére is. A címben foglalt állítás nem kevesebb, mint az, hogy a könyvtárak a történelem folyamán, a Mátyás Corvináitól a 21. századi tudásközpontokig teljesítették missziójukat, a kor változásait követő igényeknek megfelelően, a megújulás képességét - mondhatnánk - ab ovo magukban hordva. A háromnapos rendezvény alatt átfogó és hangsúlyos elemzést kap a 21. század kreatív társadalmának könyvtára, mely könyvtárban a szellemi örökség, a reneszánsz koráról beszélve például a Corvinák megőrzése épp oly fontos, mint a modernkori, minőségileg megújult könyvtári szolgáltatások permanens fejlesztése, a hozzáférések sokoldalú biztosítása. A könyvtárak ma sem tesznek mást, mint örök reneszánszukat élve, az újabb és újabb kihívásoknak megfelelve látják el társadalmilag szükséges feladatukat.

A plenáris üléshez kapcsolódó 8 szekcióprogramban, az elméleti előadások és viták, a gyakorlatot bemutató prezentációk a tanulási képesség kialakításának illetve megőrzésének könyvtári eszközrendszerét vizsgálják. Megvitatják, hogy a különböző típusú, funkciójú könyvtárak milyen elvárás-rendszerrel szembesülnek a hazai demográfiai trendek ismeretében, továbbá mit tesznek, tehetnek és tehetnének közszolgálati jellegük megerősítése, valóságos közösségi tereik megőrzése érdekében, miközben a virtuális térben is teljesítik feladataikat. A szakmai kiállításon a könyvtáraknak szolgáltató cégek és vállalkozások mutatják be termékeiket és legújabb fejlesztéseiket.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok