2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: Elindult az Arts and Business magyarországi megvalósítása

2008. március 11.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a KOGART Házban bejelentette: az OKM megállapodást kötött a KOGART Alapítvánnyal a Kortárs Művészeti Gyűjtemény közös támogatásáról.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Az Alapítvány 100 olyan vállalkozást keres, amely egy-öt éven át évi 1-1 millió forinttal támogatja a Művészeti Gyűjtemény létrehozását, az OKM pedig három éven át minden - az üzleti szférából érkező - 1 millió forintos adományt kiegészít további fél millióval.

"Ez példaértékű összefogás a kultúráért, a magyar képzőművészetért. Az Arts and Business modell magyarországi megvalósításának első állomása. A művészeti és az üzleti világ összefogott, felismerve, hogy a kultúra, a modern magyar képzőművészet kiemelten fontos érték a 21. században. Olyan kortárs magyar képzőművészeti gyűjtemény jön létre, amelyben szerepet játszik az állam, s progressziót képvisel az üzleti világ" - mondta Hiller István a sajtótájékoztatón.

Arról is beszélt, hogy a magyarországi kortárs képzőművészet igen komoly felfutás előtt áll. "A tervek szerint még ebben a félévben beterjesztjük a Parlament elé a közmegrendelés törvényt, más néven az egy százalékos törvényt. Vagyis a közpénzből finanszírozott építési beruházások értékének meghatározott hányada kortárs műalkotások megvalósítására fordítható majd. Ezzel megtöbbszöröződhet a kortárs magyar képzőművészet támogatási összege" - közölte a szaktárca vezetője.

Fotó: Gordon Eszter

Hiller István még 2006 decemberében hirdette meg a kulturális modernizáció főbb irányainak programját, amelyben az új finanszírozási struktúrák létrehozása is hangsúlyt kap. Ennek lényege: az államnak egyre inkább arra kell törekednie, hogy szerepvállalásával egyensúlyt, összhangot biztosítson a finanszírozók, illetve az igen sokszínű finanszírozási elemek között. Cél a párbeszédre, konszenzusra épülő, részfinanszírozások együttesével megvalósuló együttműködések kialakítása. Ilyen például az Arts and Business modell.

A Kortárs Művészeti Gyűjtemény Alapítvány
Kortárs Művészeti Gyűjtemény létrehozásának célja, hogy megszülethessen egy, a korunk magyar képzőművészetét méltóképpen reprezentáló, a kortárs képzőművészek főműveit magába foglaló reprezentatív válogatás.

Az Alapítvány a független szakértői kuratórium döntése alapján az adományokból - amelyek az adóalapból levonhatók - minden évben 100 műalkotást vásárol száz kortárs magyar képzőművésztől. A tárca támogatásának feltétele: a fiatal művészek támogatása érdekében a gyűjteményt évente 5-10 millió forint értékben az OKM Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjasainak alkotásaiból gyarapítsák.

Az Alapítvány 2008 végén kiállításon mutatja be az év során megvásárolt 100 művet, kiad egy igényes katalógust a művek fotójával, valamint 3-3 művészt külföldi tanulmányi ösztöndíjban részesít.

A gyűjtemény anyagából kiállítást rendeznek évente egy budapesti, illetve egy vidéki kiállítóhelyen, valamint a magyar képzőművészet értékeinek külföldi megismertetése érdekében kétévente egy külföldi kiállítási intézményben.

Jótékonyság más társadalmi ügyek javára
A KOGART a 100 műalkotásból évente 25 művet jótékonysági árverésen történő értékesítésre vásárol.

Az eladásra kínált alkotások kiválasztása közjegyző által hitelesített sorsolással történik. Egy erre a célra felkért Jótékonysági Bizottság pályázat alapján kiválaszt 25 jótékonysági szervezetet, mely a művek eladásából befolyó összegből részesül. Közjegyző jelenlétében mindegyik jótékonysági szervezetnek kisorsolnak egy művet, melyet ezt követően aukción értékesítenek; az egyes alkotások elárverezéséből befolyó összeg pedig az adott jótékonysági szervezetet illeti meg.

Az Alapítvány 2008-ban és ezt követően minden évben a független szakértői kuratórium döntése alapján kiválasztott három művész részére - akiknek az alkotása a gyűjteményhez kapcsolódó kiállításon vagy az árverésen szerepelt - egymillió forint értékű, külföldi tanulmányút céljára felhasználható díjat ad át.

A KOGART széleskörű nyilvánosságot biztosít valamennyi adományozónak a folyamat minden szakaszában: a műalkotások megvásárlásától kezdve a kiállításon, az ösztöndíjakon, és a jótékonysági célra történő kiválasztáson át egészen a nagyszabású jótékonysági árverésig.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok