2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István magyar régészeti kiállításról állapodott meg Egyiptomban

2008. január 28.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter - 2008. január 25-e és 28-a között - hivatalos látogatást tett Egyiptomban. Találkozott Farouk Hosny kulturális miniszterrel, Hany Helal felsőoktatási és tudományos kutatásokért felelős miniszterrel, valamint Zahi Hawass-szal, a Régészeti Főhivatal főtitkárával.
Hiller István és Zahi Hawass megállapodtak arról: megkezdődnek az előkészületei a "100 éves a magyar régészet Egyiptomban" munkacímű kiállításnak, amelyet a világ egyik leglátogatottabb múzeumában, a kairói Egyiptomi Múzeumban rendeznek meg 2009 őszén. A tárlat kapcsán nemzetközi konferenciát is szerveznek, és könyvet adnak ki e témában.

A kiállítás - többek között - bemutatja Back Fülöp saját költségén folytatott ásatásait, például azt, hogyan találta meg 1907-ben I. Ptolemaiosz Szótér fáraó templomát. A tárlat foglalkozik gróf Almásy László kutatásaival, Fehérvári Géza feltárásaival is. De azzal is, miért vált különösen fontossá a magyar régészek számára a núbiai Abdallah Nirqi lelőhely 1964-ben. Sok más régészeti eredmény mellett megtudhatjuk azt is, hogyan kezdődött 1983-ban, és miként folytatódott Dzsehutimesz sziklasírjának és kultuszhelyének feltárása.
Hiller István és Hany Helal aláírta a magyar-egyiptomi oktatási, tudományos és kulturális munkatervet a 2008-2010-es évekre. Ennek keretében - többek között - a kölcsönös ösztöndíjakról, a két ország egyetemei, illetve kulturális intézményei és szervezetei közötti együttműködésről, kiállítások és szakemberek cseréjéről született megállapodás.

Hiller István ma Izraelbe utazott tovább, ahol tárgyalásokat folytat Yuli Tamir oktatási miniszter-asszonnyal, Ghaleb Majadle kulturális miniszterrel, Rafi Eitannal, a nemzetközi kárpótlásért felelős tárca nélküli miniszterrel, illetve az Ein Hod-i Múzeum vezetőivel, Raya Zommerrel és Moshe Sanbarral. Valamint találkozik Lamis el Al-Alamival, a Palesztin Nemzeti Hatóság oktatásügyi miniszterével is.

A magyar tárcavezető koszorút helyez el Jeruzsálemben a Yad Vashem Intézetben, jelen lesz az ugyanitt zajló Ifjúsági Konferencián, és részt vesz a Nemzetközi Holokauszt Emléknap jegyében zajló plenáris ülésen a Knesszetben.

Hiller István Tel Aviv-ban hivatalosan bemutatja Lányi Esztert, Magyarország oktatási és kulturális szakdiplomatáját, és átad Pro Cultura Hungarica-díjakat is. Ezen kívül izraeli diákokkal is találkozik, akik egykor Magyarországon tanultak.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok